500 şehrin toplu taşıma güzergahı Google’ın yeni mobil haritasında

500 şehrin toplu taşıma güzergahı Google’ın yeni mobil haritasında

Google, mobil cihazlarda kullanılan harita hizmetini, Apple da bu alanda yeni bir ürünle karşısına rakip olarak çıkma çalışmaları yaparken, gelişmiş özelliklerle yenilemeye hazırlanıyor. Yeniliklerin merkezinde dünyadaki yaklaşık 500 şehrin toplu taşıma güzergâhları için seçenek listeleri oluşturmak var. Çarşamba günkü güncelleme, dünya çapında 1 milyondan fazla, yani bir yıl öncesine göre aşağı yukarı %50’den daha fazla yeni istasyon için önerilen rotaları ve kalkış saatlerini içeriyor. Bunun dışında bazı istasyonlar için Google, kullanıcılara kapalı alanda da yön bulmaları için  yardımcı olacak talimatları sunacak.

Bunu bir rekabet avantajı olarak gördüğünün altını çizercesine Google, bu son yenilikleri, sadece  ve sadece Samsung Electronics, HTC, Sony ve Google’ın Motorola Mobilite Departmanlarının ürettiği mobil cihazların kullandığı Android işletim sistemi ortamına sağlıyor. Google, ileride iPhone ve iPad dahil olmak üzere diğer işletim sistemleri için de bu yenilikleri içeren sürümler çıkarmayı umduğunu söylese de bunu ne zaman yapacağı konusunda açıklama yapmadı.

Androidlerdeki Google harita servisine yapılacak bu değişiklikler, tam da Apple, iPhone ve iPad’de otomatik navigasyon servisi olarak kullanılan Google’ın harita servisini devre dışı bırakmak üzereyken gerçekleştiriliyor. Apple, bu sonbaharda çıkacak iPhone ve iPad işletim sisteminin bir sonraki sürümünde kendi geliştirdiği mobil harita hizmetini kullanacak. Bazı teknoloji bloglarının iddia ettiği gibi olursa, Apple’ın yeni harita servisinin, Apple’ın yeni iPhone sürümü piyasaya çıkar çıkmaz, onunla eş zamanlı, yani en erken gelecek ay içerisinde, kullanıma sunulması bekleniyor. Popüler iPhone ve iPad cihazlarının kullanıcıları Apple’ın alternatif harita hizmetini benimserse, Apple’ın bu cüretkar hamlesi, mobil reklam gelirlerini ve kullanıcıların nerede olduğu hakkındaki değerli bilgileri  kaybetme tehlikesi ile karşılaşacak  Google için büyük bir darbe anlamına geliyor.

Google ve Apple’ın bir zamanlar çok yakın olan ilişkileri, 2008’de Google’ın iPhone’a rakip cep telefonu üreticilerinin iPhone’u zorlayacak bir işletim sistemi arayışına çözüm olarak onlara Android yazılımını vermesi ile yıpranmaya başlamıştı.

O günden sonra, Android akıllı telefonlar için önde gelen bir işletim sistemi olarak kendisini ispatlamasıyla, Google’ın kendi mobil servislerinde daha fazla dijital reklam satarak gelirini çok daha artırmasına katkıda bulunmuştu.

Apple’ın yakın zamanda kaybettiği kurucularından Steve Jobs, Android’i iPhone’un yeniliklerine atılmış bir kazık görmüş ve ihanet olarak algıladığı bu durum için Google’a karşı misilleme sözü vermişti. Apple şu anda San Jose, California’da bir federal mahkemede, Android cihazlarının lider üreticisi olan Samsung’a karşı fikir hırsızlığı iddiası ile yüksek profilli bir dava sürdürüyor.

Google ise, toplu taşımada genişletilmiş yönlendirme gibi yeni özellikler ekleyerek mobil navigasyon konusunda Apple’dan bir adım önde kalacağına inanıyor.

Haritalardaki yeni teknoloji kullanıcıların belirli bir toplu taşıma seçeneğine odaklanıp, mesela metro gibi, onu kullanarak yol tarifi alabilmelerini sağlarken, tercih etmedikleri diğer ulaşım seçeneklerini, örneğin otobüs gibi, yol tarifinin dışında tutabilmeye de olanak sağlıyor.

Google’ın Harita Servisi Mühendislik Bölümü Başkan Yardımcısı Brian McClendon’a göre araba kullanmanın pek de tercih edilmediği birçok büyük şehirde,  toplu taşıma navigasyonu için yönlendirme servisi alabilmek mevcut harita servislerinden çok daha önem arz ediyor. Toplu taşıma alanında servis talepleri özellikle Japonya, Londra, Sydney ve New York’ta çok yüksek. McClendon “Elimizdekilerin mevcut olanlar arasında en iyi ulaşım haritaları olduğuna eminim. Bu servis dışarı çıkıp sokakta kolayca bulabileceğiniz birşey değil.” diyerek ne kadar iddialı olduklarını da vurguluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.