375 milyar dolarlık akıllı telefon satılacak

375 milyar dolarlık akıllı telefon satılacak

Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte’un ‘Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) 2014 Öngörüleri Raporu’na göre bu sene globalde 375 milyar dolar tutarında akıllı telefon satışı yapılacak.

 

55 yaş üstü akıllı telefon kullanıcı sayısı yüzde 25 artacak. Tablette ekran küçülecek. 100 milyon birey televizyonu akıllı cihazlardan ve tabletlerden izleyecek.

 

TMT 2014 Öngörüleri Raporu’nda yer alan bölüm ve ifadeler şöyle:

 

• Tablette mini devri: 2014’ün ilk çeyreğinde kullanımda olan tabletler içinde daha küçük ekranlı ve daha kompakt tabletler ilk defa piyasa payına hâkim olacak. Buna göre ilk çeyrekte kullanımda olan ekranı 8,5 inç ve daha küçük olan tabletlerin sayısı 165 milyona ulaşırken, aynı dönemde standart boyutta tabletlerin sayısı ise 160 milyon seviyesinde kalacak.

 

• Oturma odalarımıza hâkim beş cihaz: İnternete bağlı televizyonlar, bilgisayar, oyun konsolları, akıllı telefonlar ile telefon yanı olan ve olmayan tabletlerin satışının 2014’te 750 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Bu satışın yaklaşık yarısı ise (375 milyar dolar) akıllı telefonlara ait olacak.

 

• Yeni akıllı aktör ‘giyilebilir cihazlar’: 2014’e damga vurması öngörülen giyilebilir cihazların satışlarında da artış tahmin ediliyor. Buna göre 10 milyon adet akıllı gözlük (ortalama fiyatı: 500 dolar), akıllı saat (ortalama fiyatı: 200 dolar) ve akıllı bileklikten (ortalama fiyatı: 140 dolar) yaklaşık 3 milyar dolar satış geliri elde edilecek.

 

• Kitlesel açık online dersler (MOOC) ikiye katlanacak: Kullanıcıların online olarak kayıt yaptırabildikleri ve dersleri bilgisayardan takip edebildikleri kitlesel açık online ders (massively open online course) sistemine yapılan ders kayıtları, 2012 rakamlarına oranla neredeyse yüzde 100 artacak. MOOC sisteminin 2020’de yaygın öğretim de dâhil alınan tüm eğitimlerin yüzde 10’unu teşkil etmesi bekleniyor.

 

• Sağlık alanında e-viziteler ile 5 milyar dolarlık tasarruf: 2014’te genellikle soru formları, fotoğrafların doktora ulaştırılması sürecinden oluşan e-vizitelerin, bilhassa sinüzit, boğaz ağrısı, alerji, mesane enfeksiyonu ya da akne tedavileri gibi kesin belirtisi olan hastalıklarda yaygın olacağı öngörülüyor. 2012 ile karşılaştırıldığında yüzde 400’lük bir büyümenin (toplam 100 milyon kez e-vizite) olacağı; bu e-viziteler sayesinde yaklaşık 5 milyar dolarlık tasarruf elde edileceğine ihtimal veriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.