Yemek seçen çocuklar için tavsiyeler

Yemek seçen çocuklar için tavsiyeler

YEMEK SAATİNİ GÜÇ SAVAŞINA DÖNÜŞTÜRMEYİN: Çocuğunuz bazı yiyecekleri çok sevip diğerlerinden hoşlanmayabilir. Peki bu bir dönem mi yoksa uzun mu sürüyor? Bu dönemde ne yapıyorsunuz? İstediğini mi veriyorsunuz yoksa direniyor musunuz?

ÇOCUĞUNUZ SİZİ ŞAŞIRTABİLİR: Çocuğunuz ilk başta reddetse bile sağlıklı yiyecek çeşitleri sunmaya devam edin. Baskı yapmadan sebze, meyve hatta yetişkin yiyecekleri yedirmeye çalışın. Çocuğunuz sizi şaşırtabilir.

SEBZE YEMİYORSA PES ETMEYİN: Çocuğunuz kerevizden nefret ettiğini söylüyor mu? Hatta hiç tadına bakmamış da olabilir. Birçok çocuk aynı durumda. Sebzelerin çoğu piştiğinde güçlü bir koku ve tada sahip olur. Sabırlı olun. Çocuk sebzeyi tatmadan önce onu görüp koklamak isteyebilir. O gün yemezse derin bir nefes alın ve ertesi gün tekrar deneyin. SEÇENEKLER SUNUN: Çoğu çocuk sebzeleri kendisi topladığında yada markette satın alıp hazırlanmasına yardım ettiğinde sebzelere sıcak bakar. Çocuğunuz yeşil sebzeleri sevmiyorsa, kırmızı ya da turuncu olanları deneyin. Çiğ yenebilecek sebzeleri tuz ve limonla soslayıp yedirmeye çalışın.

İÇECEKLERİ SINIRLAYIN! Çocuğunuz gün boyunca meyse suyu, süt tüketiyorsa yemek zamanlarında karnı tok olacaktır. Çok fazla içecek yemek öğünlerini atlamasına yol açar. -İçecek miktarını 1 ile 6 yaş arası çocuklar için günde sadece yarım ile 1 bardak ile sınırlı tutun. İçeceklerine şeker eklemeyin. Meyve suyu ve sütü yiyecekleriyle birlikte verin. Günün geri kalanında ise su içirin. Çocuklar günde 2-2,5 bardak süt içmelidir.

ŞEKERE DİKKAT!
Çocuklar her zaman tatlı yiyecekleri tercih eder. Öğlen beslenmesinde kurabiye, kek gibi tatlı gıdalar yemek ister. ŞEKER ÖDÜL OLMASIN: Çocuğunuza az yağlı yoğurt, meyve, donmuş muz ya da üzüm, elma dilimleri gibi doğal olarak tatlı olan atıştırmalıklar önerin. Evinizdeki dolapta çeşitli şekerlemeler bulundurmayın. Ödül olarak şeker kullanmayın.

ABUR CUBURLAR ÖĞÜNLERE ENGEL: Birçok çocuk gün boyunca çok fazla abur cubur yedikleri için yemek saatlerinde aç olmuyorlar. Çocukların üç ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün yemek yemeleri gerekiyor. Peki bunu nasıl sağlayacaksınız? – Çocuklarınızın yemek ve atıştırmalıkları için gün boyunu kapsayacak bir program hazırlayın. Böylece çocuğunuz da bir sonraki öğünde ne yiyeceğini öğrenecektir.

ÇOCUKLAR NİÇİN SEÇİCİ OLUR? Küçük çocukların çoğu yemek seçer. Ne zaman ve ne yiyeceklerine kendileri karar vermek ister. Çoğu yaşı büyüdükçe sağlıklı yeme alışkanlıkları geliştirir. Çocuğunuzun fiziksel olarak yemek yeme sorunu olduğunu düşünüyorsanız doktora başvurun. Böyle bir durum nadirdir ve yemek seçme sorunu sadece bir dönem olur.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.