Suriye’de ateşkes başlıyor

Suriye’de ateşkes başlıyor

Türkiye ve Rusya’nın gözetiminde Suriye rejimi ile muhalefeti arasında Ankara’da yürütülen müzakere sürecinde uzlaşma sağlandığı ve bu gece yarısı 30 Aralık 2016 itibariyle geçerli olmak üzere ateşkes uygulanacağı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan saat 14.32’da yapılan yazılı açıklama ile Ankara’da son günlerde yürütüldüğü basına yansıyan Suriye’deki taraflar arasındaki ateşkes müzakeresiyle ilgili bilgi verildi.

Açıklamada, “Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında,ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz. BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır” denildi.

Ateşkes mutabakatına Türkiye ve Rusya’nın garantör sıfatıyla destek verdiği belirtilen açıklamada, “Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir. Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardır. Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Halep’teki insani yardımlardaki rolü de dikkate alındığında Türkiye’nin, “çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle Suriye’de gerçek bir siyasi geçisin sağlanması amacıyla” çabalarını sürdüreceği vurgulandı. Bu çerçevede Astana’da rejim ve muhalefet arasında garantör ülkeler nezaretinde toplantı yapılacağı anımsatıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, yazılı açıklamayı Twitter hesabından paylaşarak taraflar arasında sağlanan mutabakattan memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Putin de eş zamanlı duyurdu

Eş zamanlı olarak Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yazılı bir açıklama yaptı. Putin, açıklamasında, Rusya ve Türkiye’nin, Suriye’de bu gece yarısı başlayacak ateşkese garantörlük yapacağını bildirdi. Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanan üst düzey toplantıyı işaret eden Putin, ateşkes ardından Kazakistan’da rejim hükümeti, Suriyeli muhalifler ve Suriyeli taraflar ile barış görüşmelerinin yapılacağını vurguladı.

IŞİD, El-Nusra gibi örgütler dahil edilmedi

Türkiye’nin açıkladığı üzere; ateşkes mutabakatına BM Güvenlik Konseyi’nin kararı uyarınca Suriye’de terör örgütü kabul edilen gruplar dahil edilmedi. Dolayısıyla sahada IŞİD ile mücadele devam edeceği için El-Nusra Cephesi ve bağlantılı gruplara yönelik çatışma durumu sürecek.

Türkiye, PYD-YPG konusunda ne yapacak?

Bu noktada; Türkiye’nin “terör örgütü” kabul ettiği ve terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğunu ilan ettiği PYD-YPG ile ilgili “ateşkes mutabakatı kapsamında olmaması” konusunda hedefine ulaşamadığı gözlendi. BM Güvenlik Konseyi uyarınca PYD-YPG’nin terör örgütü olarak adlandırılmaması nedeniyle bu grup da ateşkes kapsamında görünüyor.

Türkiye’nin ise Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı Operasyonu dolayısıyla sadece IŞİD’i değil PYD-YPG güçlerini de hedef aldığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk Hükümeti her fırsatta terör örgütü bu yapıya karşı da operasyonlarını sürdüreceklerini duyuruyor.

Şimdi ateşkes mutabakatı çerçevesinde; sahada Türk Silahlı Kuvvetleri ile bu grup arasındaki durumun ne olacağı merak konusu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.