Related Articles
Kerry’den üstü kapalı Türkiye eleştirisi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Zirvesi’nde isim vermeden Türkiye’yi eleştirdi.
Kerry zirvede yaptığı konuşmada, AGİT üyesi bazı ülkelerde demokrasi ve insan hakları ihlallerinden duydukları kaygıyı dile getirdi. Kerry’nin “Bazı liderlerin gücünü pekiştirmek için anayasayı değiştirme hamlelerini görüyoruz.(…) Bütün bunlar AGİT’in temel kurucu ilkelerine açık saldırı oluşturmaktadır,” şeklindeki sözleri zirvedeki analizciler tarafından Türkiye’de başkanlık sistemi için anayasanın değiştirilmek istenmesine yönelik eleştiri olarak yorumlandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında Ankara’nın bazı AGİT üyesi ülkelerdeki Türkiye‘ye karşı terör faaliyetlerinden ve teröristlerin bu ülkelerde yaşamasından rahatsız olduğunu dile getirdi ve “Terörle mücadelemiz samimi olmalı ve ayrımcılık gözetilmemeli” şeklinde görüş belirtti. Avrupa’da etnik ve dini azınlıklara karşı önyargıların tırmanmakta olduğunu da belirten Çavuşoğlu, AGİT üyelerine bu konuda da ortak tavır çağrısı yaptı.
İki gün sürecek zirvenin açılışında konuşan ev sahibi Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dünyadaki krizlerin azalacağı yerde daha da arttığını belirterek, Avrupa’daki barışın da kırılgan bir dönemden geçtiğini öne sürdü.
Doğu Ukrayna’daki krizin yanı sıra Kırım ve Dağlık Karabağ sorunlarının da çözüm beklediğini belirten Steinmeier, krizlerin aşılabilmesi için görüş alışverişine alternatif olmadığını ve AGİT’in bu açıdan bugüne kadar olmadığı kadar önemli bir konuma geldiğini söyledi.
Suriye’de yaşananlara değinen ve Halep’te ateşkes isteyen Steinmeier, buna rağmen toplantıdan ateşkesin yürürlüğe girmesi konusunda sonuç çıkacağı konusunda çok umutlu olmadığını da açıkladı.
Toplantıdan Suriye konusunda ortak bir açıklama çıkması için üye 57 ülkenin de ‘Evet’ demesi gerekiyor. Gözlemciler Rusya’nın ortak bir açıklamaya imza atmayacağı görüşünde. Zirve kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uluslararası krizlerde Rusya’nın tehdit oluşturduğu yönündeki iddiaları “şehir efsanesi” olarak nitelendirdi ve sorunların “karşılıklı suçlamaları bırakarak ve siyasi diyalog içinde” çözülebileceğini söyledi.
Kerry, Lavrov’la yaptığı görüşme sonrasında ise, Halep’teki çatışmaların durması ve ateşkes imzalanması konusunda “umutlu olduğunu, ancak emin olamadığını” söyledi. Kerry, Ukrayna’da yaşananlara da değinerek, Rusya’nın bir an önce Minsk Anlaşması’nı yaşama geçirmesi gerektiğini kaydetti ve barışa ancak bu şekilde ulaşılabileceğini söyledi.
Minsk Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini belirten Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin de, Rus askerlerinin Ukrayna’nın doğusundan ve Kırım’dan çekilmesini talep etti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment