Snowden: İngiltere dünyadaki tüm elektronik bilgiyi toplayıp ABD ile paylaşıyor

Snowden: İngiltere dünyadaki tüm elektronik bilgiyi toplayıp ABD ile paylaşıyor

Pentagon’a bağlı Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) gizli belgelerini sızdırarak Washington yönetimini zora sokan Edward Snowden, yeni gizli belgeleri medya ile paylaşmaya devam ediyor.

İngiliz Guardian gazetesinin bugünkü özel haberine göre, İngiltere iletişim ve istihbarat birimi GCHQ, dünyadaki bütün telefon konuşmaları ve internet bilgi akışına özel bir erişime sahip bulunuyor. Buradan elde ettiği bilgiyi 30 gün depolama teknolojisine sahip bulunan GCHQ’nun, bu bilgileri süzerek analiz ettikten sonra Amerikan ortağı NSA ile paylaştığı iddia ediliyor.

Edward Snowden’in Guardian ile son olarak paylaştığı “Mastering the Internet and Global Telecoms Exploitation (İnternet ustalığı ve global telekomünikasyon sömürüsü)” isimli gizli belgede anlatılan faaliyetler, ‘Tempora’ kod adıyla isimlendiriliyor. Tempora ile amaçlanan şeyin, dünyadaki internet ve telekomünikasyon ağlarından olabildiğince çok bilgi elde etmek ve bu bilgileri süzerek istihbarat veri bankası oluşturmak olduğu belirtiliyor. Sistem sayesinde dünyadaki tüm telefon görüşmeleri, e-mailler, paylaşılan dosyaların yanı sıra hangi internet sayfalarına girildiğine varıncaya kadar her tür bilgi elde edilip işlemden geçiriliyor.

Haberde GCHQ’nun, 18 aydır faaliyette olan Tempora sistemi sayesinde dünyadaki tüm fiber optik ağları ve telekomünikasyon ses akışından elde edilen bilgileri 30 güne kadar depolayabildiğine dikkat çekiliyor. Depolanan bu bilgiler süzülüp analiz edildikten sonra İngiliz ve Amerikan istihbarat birimlerinin kullanımına hazır hale getiriliyor.

Guardian’a yaptığı açıklamada Snowden, İngiltere’nin de bu işte Amerika kadar parmağı olduğunu ifade ediyor. Snowden, “Hatta İngiltere, ABD’den daha da kötü durumda.” diyerek iki müttefik ülkenin istihbarat konularında nasıl ortaklaşa hareket ettiğini gözler önüne seriyor.

İngiliz elektronik istihbarat birimi GCHQ’nun teknik kapasite olarak dünyanın en iyisi olduğu öne sürülüyor. İngiliz yetkililere göre de GCHQ, NSA’ya nazaran çok daha büyük ‘meta-data’ üretebiliyor.

Haberde ayrıca, 850 bin NSA çalışanı ve anlaşmalı özel Amerikan şirketlerinin, GCHQ’nun veri bankasına erişim yetkisi olduğu ileri sürülüyor.

Edward Snowden, NSA’nın Prizma (PRISM) adlı program yoluyla, telekomünikasyon operatörleri ve dünyanın en büyük 9 internet şirketinin veri tabanına girerek konuşmaları, e-mailleri, paylaşılan dosyaları hatta bilgisayardaki tüm bilgileri gizlice topladığını basına sızdırmıştı. Geçtiğimiz ay Hong Kong’a giden ve buradan basına gizli programın belgelerini sızdıran Snowden’in şu an tam olarak nerede olduğu bilinmiyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.