Kanada’da üniversite ve kiliselerde iftar
Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü’nün Kitchener-Waterloo şubesi, 2015 Ramazan ayı boyunca Kanadalı gayr-ı müslimlerin iştirak ettiği bir seri toplu iftar programları düzenledi.
Toplumun her kesimine açık bu iftarların ikisi şehirdeki merkez kiliselerde olurken, bir diğeri de Kanada’nın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Waterloo Ünivesitesi’nde gerçekleşti.
Bu yıl, Stirling Avenue Mennonite Kilisesi ile Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü birlikte dördüncü toplu iftar programını düzenlediler. Aynı kiliseden, daha önce de akademisyen, öğretmen ve işadamlarından oluşan bir grup, 2014 yılı Temmuz’unda, Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü işbirliğiyle Türkiye gezisi düzenlemişlerdi.
Kanadalı Türkler ve Waterloo Kitchener bölgesinde yaşayan Müslüman olmayan Kanadalılar arasındaki bağları pekiştiren bu başarılı Türkiye gezisi sonrası, Mennonite Kilisesi ve Diyalog Enstitüsü arasında toplumsal barış ve toplumsal adalet alanlarında çok sayıda ortak proje gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Kilisedeki iftar yemeğine öğretim üyeleri ve çeşitli vakıf temsilcileri yanı sıra, Müsluman kesimden de temsilciler iştirak etti. İslam’da Oruç hakkında ilgi çekici bir konuşma yapan Ayşe Münife Koca, Kanadalı gayr-ı müslimlere, Müslümanların kutsal ayında kendi ibadethanelerinin kapılarını açtıkları için de teşekkür etti.
Kültürlerarası Diyalog Vakfı’nın Kitchener Waterloo şubesi, Erb Street Kilisesi’nde düzenlediği iftara da akademisyen ve dini liderler iştirak etti.
İlahiyatçı akademisyen Mustafa Kaya, yaptığı Ramazan konuşmasında, Kanadalı gayr-ı müslimlere oruç ve Ramazanla ilgili temel bilgiler sundu. Erb Street’teki iftar yemeğine iştirak eden Laurier Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekan yardımcısı ve Din ve Kültür Bölümü öğretim üyesi Dr. Michel Desjardins, bu iftar yemeğinin sıradan bir yemek olmanın çok ötesinde bir anlamı olduğunu, farklı dini gruplardan insanları bir araya getirerek, ortak bir maneviyat sağladığını ve bunun da toplumsal barış için çok hayati olduğunu belirtti.
Kilisenin pastörü Dr. Garry Knar ise, Diyalog Enstitüsü ile kurumunun bu yıl başlattıkları işbirliğinin önümüzdeki sene de devam etmesini, hatta iftar yemeğinin geleneksel olmasını arzu ettiğini belirtti.
Kültürlerarası Diyalog Vakfı’nin Waterloo Üniversitesi’de düzenlediği toplu iftar yemeği ise birbirinden renkli görüntülere ve katılımcıların kendi aralarında gerçekleştirdikleri sıcak sohbetlere sahne oldu.
Ney dinletisinden sonra, Waterloo Üniversitesi İslami Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Idrisa Pandit, Ramazan hakkında, katılımcıların büyük ilgi ve beğeniyle dinledikleri bir konuşma yaptı. Dr. Pandit’in hemen ardından, aynı üniversitesinin Tarih bölümünde öğretim üyesi olan Dr. Marlene Ebb, “Dünya Dinlerinde Oruç Tutmak” adlı bir başka konuşma yaptı.
Dr. Ebb, konuşmasında orucun tarih boyunca çok önemli manevi disiplin vesilelerinden biri olduğunu ve hemen hemen bütün dünya dinlerinin farklı biçimlerde ve formlarda oruç uygulamalarının olduğunu, bununla birlikte Müslümanların Ramazan orucunun diğer dinlere kıyasla daha yerleşik bir dini mükellefiyet olduğunun altını çizdi.
Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü’nün toplu iftarlarına iştirak eden Kanadalı gayr-ı müslimler, kuruma 2016 yılında Kitchener Waterloo bölgesinde bulunan iki üniversitede ve kolejde iftar yemekleri düzenlemesini ve bu yemekleri gelecek yıl Kiliselerin yanı sıra Sinagoglarda ve Temple’larda da düzenlemesini önerdiler.
Kültürlerarası Diyalog Vakfı’nin tertip ettiği toplu Ramazan etkinliklerinin öneminin altını özenle çizen katılımcılar, önümüzdeki yıl yapılacak etkinliklerde maddi ve manevi yardımlara da hazır olduklarını belirttiler.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment