George Mason Üniversitesi’nde ‘Diyalog ve Dostluk Yemeği’

George Mason Üniversitesi’nde ‘Diyalog ve Dostluk Yemeği’

George Mason Üniversitesi Rumi Kültürlerarası Diyalog Kulübü’nün her yıl düzenli olarak organize ettiği ‘Diyalog ve Dostluk Yemeği’, üniversite öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirdi.

 

Kültürlerarası diyalog ve çok kültürlü ortak yaşama katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen yemeğin bu yılki sloganı ‘Mevlana’nın çok kültürlü toplumlarda barış içinde yaşam formülü’ olarak belirlendi. Üniversitenin HUB Binası Arka Salonu’na gerçekleşen programa, üniversite personeli, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


IMG 1013Programın ana konuşmacısı George Mason Üniversitesi Teoloji ve Güzel Sanatlar Departmanı Profesörü Dr. Ori Soltes, Mevlana’nın felsefesi ve hayatı hakkında kısa bir konuşma yaptı. Rumi’nin  Afganistan’da doğup, bir süre Bağdat’ta yaşadıktan sonra Türkiye’ye göç ettiğini ifade eden Soltes, Rumi’nin bu yönüyle bir çok kültürden etkilendiğine dikkat çekti.


Mevlana’nın sema yaptığı sırada el hareketlerinin manasına açıklayan Soltes, “Bir elin kaldırılması cennete, diğerini indirilmesi dünyayı bakıyor. Mevlana ve Mevlana’yı takip edenlerin her biri bu manada dünya ile ukba arasında bir bağlantı sembolü oluyorlar.” şeklinde konuştu.


Mevlana’nın inanç ve insan farklılıklarının bilincinde olduğuna vurgu yapan Soltes,”Ne Hıristiyan, ne Musevi ne de Müslüman’ım, ne Hindu, ne Budist, ne Sufi veya ne de Zen. Ne bir din ne de bir kültürel sistem. Ne Doğu’danım ne Batı’dan, ne de denizden veya topraktan, ne et kemik ne de ruhum, ne hava, ne su, ne ateş ne de toprağım. Yokum, ne bu ne de öteki dünyada, ne Âdem ve Havva’dan geldim ne de herhangi bir yaratılış hikâyesinden. Yerim yersizdir, izsizliğin iziyim. Ne vücut ne de ruh! Ben sevgiliye aidim iki dünyayı bir gören ve o bir çağın ve bilgi, ilk, son, dış, iç, sadece nefes alan bir insan.” sözlerinden oluşan ‘Son nefes’ adlı şiiri okudu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.