Merkel’den NSA hakkındaki soruları yanıtlama şartı

Merkel’den NSA hakkındaki soruları yanıtlama şartı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Meclis Kontrol Komisyonu’ndan istihbarat skandalıyla ilgili soruları cevapladı.

İstihbarattan sorumlu devlet bakanlığı yaptığı 2005-2009 döneminde gerçekleştiği belirtilen bir kısım casusluk yardımı iddiaları nedeniyle komisyonda soruları cevaplayan de Maiziere’nin, Amerikan istihbaratı NSA’nın casusluk faaliyetlerine dair bilgisi olmadığını söylediği ifade edildi.

Başbakan Angela Merkel de davet gelmesi halinde Federal Meclis NSA Araştırma Komisyon’unda sorulara cevap verebileceğini söyledi.

Bremen Radyosu’na konuşan Merkel, “Eğer NSA Araştırma Komisyonu talep ederse orada konuşacağım ve sorulara cevap vereceğim. Komisyonun davetine açığım” dedi.

BND’nin bazı arama kavramlarında NSA’ye casuslukta yardım ettiği bazı bilgileri verdiği iddialarına ise Merkel, bunların ancak Amerika ile yapılacak görüşmeler sonrasında karar verilebileceğini ifade etti. Öte yandan NSA skandalının Merkel’in güvenilirliğine zarar verebileceği açıklandı.

İnşa Enstitüsü’nün yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Alman seçmenlerin yüzde 62’si BND’nin Amerika’ya casusluk faaliyetlerinde yardım ettiğinin ortaya çıkması sonrası yaşananların Merkel’in güvenilirliğine zarar vereceğini beyan ederken, yüzde 18’i vermeyeceğini beyan etti.

CDU seçmenlerinden yüzde 54’u Merkel’in skandaldan zarar görebileceğini düşünürken bu oran SPD seçmeninde yüzde 77 olarak belirlendi. Araştırmaya katılanların yüzde 42’sı BND Başkanı Gerhard Schindler’in istifasını isterken yüzde 20’sı karşı çıktı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.