Connecticut’ta 5. Geleneksel Dostluk Yemeği

Connecticut’ta 5. Geleneksel Dostluk Yemeği

Connecticut başkenti Hartford, geçen hafta, Barış Adaları Enstitüsü Connecticut bölge ofisinin düzenlediği 5. Geleneksel Dostluk Yemeği ve Ödül Töreni’ne ev sahipliği yaptı.

Bu yılın konusu “Çevre Duyarlılığına Global bir Bakış Açısı: Zorluklar ve Çözüm Yolları olarak belirlenmişti.

Resepsiyonun ardından Fox Haber’den Jeevan Vittal’in sunuculuğunu üstelendiği program, Barış Adaları Enstitüsü Connecticut ofisi temsilcisi Mehmet Erdoğdu’nun karşılama konuşması ile başladı.

Enstitünün vizyon ve aktivitelerinin özetlendiği video gösteriminin ardından, Bronwyn ve Carlton Burns’un klasik müzik performansı eşliğinde aksam yemeği servisi yapıldı.

İlk olarak, 2015 yılı devlet adamı ödülü, eğitim ve çevre duyarlılığı konusundaki ustun gayretleri nedeniyle 18. Bölge Milletvekilli Andrew Fleischmann’a verildi. Ödülü Barış Adaları Enstitüsü danışma kurulu üyesi Milletvekilli Kevin Ryan takdim etti.

Yılın ticaret ödülünü Kadın Ticari Gelişim Komisyonu, Stamford başkanlığını yürüten iş kadını Fran Pastore aldı. Bini aşkın kadının ekonomik eğitim ve bağımsızlık elde etmelerindeki  konusundaki başarılı çalışmaları sonucu layık görüldüğü ödülünü yine Barış Adaları Enstitüsü danışma kurulu üyesi, Quinnipiac Üniversitesi’nde uluslararası ticaret profesörü Robert Engle’in elinden teslim aldı.

Son olarak, yılın çevre duyarlılığı ödülünü, Amerika çapında, en çevre dostu vakıflar arasında yer alan Hartford Maraton Vakfı başkanı Beth Slugher aldı. Ödülünü  Yale Üniversite’sinden, Dr. Şeyma Aslan takdim etti.

Tüm ödül sahipleri başarılarından dolayı,  meclis üyesi Richard Blumenthal ve vali Nancy Wyman tarafindan imzalanmış takdir sertifikalarıyla onurlandırıldılar.

Ödül töreni sonrası, misafirler  Sacred Heart Üniversite’sinden Katolik din adamı Anthony Ciorra’yi dinlediler. Hizmet gönüllüleriyle, bir semavi dinler arası diyalog programında ilk tanışmasını dinleyicilerle paylasan Ciorra, dinler ve kültürler arasındaki diyaloğu güçlendiren ve toplumda insanlığa hizmet kültürünü inşa eden bu tur gayretlerin önemine vurgu yaptı.

Yakınlarda Amerika genelinde gösterimleri düzenlenen ve hizmet hareketini konu alan “Sevgi bir eylemdir” isimli belgeseli örnek vererek, çevreye duyarlılığın sevgi ve şefkat merkezli aksiyonun doğal bir sonucu olduğundan bahsetti.

Son olarak, gecenin ana konuşmacısı, Yale Üniversitesi Hukuk ve Siyaset profesörü Daniel C. Esty kürsüye davet edildi.

Connecticut Enerji ve Çevre Bakanlığı delegesi olarak görev yapmış olan Prof. Esty, iklim değişikliğinin toplumca düşünülenden çok daha ciddi, global boyutta bir problem olduğu üzerinde durdu.

Prof Esty, “İklim değişikliğinin boyutları ve zamanlaması konusundaki  bilimsel tartışmaların devam ediyor olması bizi bu sorunun çözümü konusunda yavaşlatmamalı, aksi taktirde çok geç kalmış olacağız” dedi. Ulusal ve uluslararası platformlardaki fikir ayrılıklarına rağmen birlik olup iklim değişikliği konusunda ortak adımlar atılmasının gerekliliğini vurgulayan Prof. Esty “1991 yılında Amerika’nın imzaladığı çevre protokolü ile sorunun büyük kısmını hallettiğimizi düşünmekle hata etmişiz, asil zor olan bu kural ve protokolleri icraata geçirmekmiş. Bunun için tabandan yukarıya doğru bir aksiyona ihtiyacımız var ve herkesin sorumluluk alması gerekiyor” diyerek sözlerini bitirdi.

Gece dinleyicilerle yapılan soru-cevap oturumu ile noktalandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.