Viking yüzüğünde Allah yazısı
1800’lerin sonlarında Birka olarak bilinen bir Viking ticaret merkezinde yapılan kazılarda gümüş bir yüzük bulunmuştu.
Yüzüğün üzerindeki mor renkli ametist taşı üzerinde araştırmalar yapan bilim insanları, taşın aslında cam rengi olduğunu tespit etti. Üzerinde Arapça karakterlerle “Allah için” veya “Allah’a” yazan yüzüğün ticari bir ürün olarak satıldığı ve bölgeye bu şekilde geldiği düşünülüyor.
Arkeofili’de yer alan habere göre, İskadinav ve Yakındoğu bölgesi arasındaki en erken ticaret kayıtları 3400 yıl öncesine dayanıyor. Genel olarak Mısır ve Mezopotamya’dan gelen egzotik malzemelerin ticaretinin yapıldığı düşünülüyor. Bu erken dönemlerde açık denizler üzerinde böyle bir ticaret ağı kurulabiliyorsa, İslam dünyası tüccarlarının da bu bölgelerde ticarete ortak olduklarını düşünmek fazla uçarı bir öneri değil.
İslam dünyası ve İskadinav dünyası arasındaki ticaret ağına dair arkeolojik buluntular, bu ilişkinin yaklaşık 1000 yıl önceye dayandığı düşünülüyor. Bölgedeki buluntular bu kanıyı destekliyor olsa da, buluntular yoğun bir ticaretin göstergesi olabilecek kadar fazla değil. Aynı zamanda bu buluntuları nadir rastlanılan nesneler oluşturuyor.
Araştırmacılar ayrıca yüzük hakkında birkaç detay bilgiye de ulaşmışlar. Yüzüğün gümüş gövdesinde neredeyse hiçbir aşınma izi gözlemlenmezken, birleştirmenin ve üretimin son aşamasına ait izler de görülebilmekte. Araştırmacıların tespitine göre bu yüzük, Viking kadınına ulaşmadan önce tamamiyle Arap bir kuyumcu tarafından hazırlanmış ve tek bir parça ticaret ürünü olarak İskandinavya’ya yollanmış.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment