Din adına şiddete karşı ortak adımlar

Din adına şiddete karşı ortak adımlar

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute- PII) ve Syracuse şehrinde bulunan İnterfaith Works adlı sivil toplum kuruluşu tarafından ortaklaşa düzenlenen Abraham’s Table panelinde İbrahimi Dinler ve şiddet ilişkisi masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü Syracuse şehrindeki Wood Hath Hope isimli topluluğun kurucusu Anthony Bartlett’in yaptığı panelde konuşmacılar, din adına başvurulan şiddet konusundaki düşüncelerini temsilcisi oldukları inanç açısından ifade etti.

Syracuse Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde görev yapan Dr. Miriam Elman konuyu Musevi inancı açısından ele aldı. Dr. Elman ağırlıklı olarak şiddete sebep olan para, güç, ve eğitimsizlik gibi sebepler üzerinde durdu. Dr. Elman’ın şiddete yol açan bu etkenlere karşı ailelerin, okulların ve ibadethanelerin diyalog kültürü geliştirmesi gerektiğini belirtti.

İbrahimi Dinler ve şiddet ilişkisi konusunu Hıristiyanlığın bakış açısından irdeleyen ise Linüs DeSantis oldu. Hıristiyanlığın barış ve sevgi mesajına vurgu yaparak başladığı konuşmasında DeSantis de para ve gücün gençleri şiddete ve şiddet oluşumlarına iten etkenlerden olduğunu belirtti.

Syracuse Üniversitesi’nden Tanweer Haq ise sözlerine Kur’an’ın ilk süresini olan Fatiha’yı okurayak basladi. Ardından Fatiha süresinde Allah’ın insanlığa evrensel bir rahmet ve birlik mesajı verdiğini vurguladı. İslamiyet’in merhamet ve adalet konularına verdiği önemi hatırlatan Haq, din adına şiddetin manasız olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından soru – cevap kısmına geçildi. Şiddete ve aşırılığa karşı dinlerin ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yapılan panelin ardından verilen resepsiyonda konuşmacılar ve katılımcılar görüş alışverişine devam etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.