Bağdat-Erbil arasında büyük petrol anlaşması

Bağdat-Erbil arasında büyük petrol anlaşması

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) ile Bağdat’taki merkezi hükümet arasında yaşanan petrol gelirlerinin paylaşımı krizinde nihayet anlaşmaya varıldı.

Dün imzalanan resmî anlaşmaya göre Kerkük’ten günlük 300 bin varil ve Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinden de günlük 250 bin varil petrol Türkiye üzerinden ihraç edilecek. Bağdat, ulusal bütçeden Erbil’e yüzde 17 pay verecek. Ayrıca Kürt bölgesindeki maaşların ödenmesi ve peşmergelerin teçhizatlandırılması için 1 milyar dolar ödeyecek. Erbil ise Kerkük’teki petrol sahalarının kendi topraklarından geçen boru hattına bağlanması için yardımcı olacak. Mutabakata dair açıklama yapan Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, “Anlaşma, Irak hükümeti tarafından onaylandı. Artık anlaşma kesinleşmiştir.” dedi, bundan her iki tarafın da kazançlı çıkacağını söyledi.

Erbil ile Ankara geçtiğimiz yıl kasım ayında, bölgesel yönetimin hidrokarbon rezervlerinin dünya pazarlarına Bağdat’ın onayı olmaksızın ihraç edilmesini öngören bir dizi enerji anlaşması imzalamıştı. Ankara ve Erbil arasında yapılan sözleşmelerin anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Bağdat ise Kürt yönetiminin ödeneğini kesmişti. Ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atan ihtilafı bitiren dünkü anlaşmanın ardından Türkiye ile Kuzey Irak arasında imzalanan sözleşmelerde de somut adımlar atılması öngörülüyor. Kerkük-Ceyhan hattından günlük 400 bin-500 bin varil petrol akışı oluyor. Türkiye, Irak hükümetinin 1,5 milyon varil civarındaki günlük üretimini tamamlayarak bunun dünya piyasalarına Ceyhan üzerinden sevkini sağlamayı amaçlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.