Baykonur Uzay Üssü, turizme açılıyor
Kazakistan’ın Kızılorda Eyaleti sınırları içerisinde bulunan Baykonur Uzay Üssü turizme açılacak.
Kızılıorda Eyaleti’nde dördüncüsü düzenlenen Baykonur Yatırım Forumu’na katılan davetliler, Baykonur Uzay Üssü’nü ziyaret etti. Üste bulunan müze ise ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Katılımcılar daha sonra Mir Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlara gıda götüren Progress M-25M roketinin fırlatılışını izledi.
Kızılorda Eyaleti Vali Yardımcısı Galım Amrayev, Kazakistan’da düzenlenecek Astana Expo 2017 hazırlıkları çerçevesinde Baykonur bölgesinin turizme kazandırılacağını bildirdi.
Kazakistan-Türkiye İşadamları Derneği (KATİAD) Başkanı Ahmet Alyaz, Kazakistan ve Türkiye arasında ticaretin gelişmesi adına KATİAD olarak bütün etkinliklerin yapılmasını desteklediklerini söyledi.
BAYKONUR MÜZESİ
15 Ocak 1965 yılında açılan müzede uzay yolculuğu tarihi adım adım sergileniyor. Yaklaşık 10 yılır müzede çalıştığını söyleyen baş rehber Viyani Saparov, ziyaretçilere bilgi verdi. Baykonur üssünden uzaya ilk uçuş 15 Mayıs 1957 yılında R-7 roketiyle gerçekleştirilmişti.
15 Kasım 1988’de enerji roket sistemiyle (ilk ve son olarak bu sistem kullanıldı) uzaya gönderilen Boran Uzay aracı şimdi müze olarak kullanılıyor.
UZAYA GİDEN İLK KÖPEK
Müzede ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bölümlerden biri de uzaya giden ilk canlı hayvanların olduğu mekan. Baykonur’dan 3 Kasım 1957 yılında Sputnik-2 uydusu ile Layka ismindeki köpek uzaya gönderilmişti. Halihazırda müzede 1966 yılında Kosmos-110 uzay aracı ile gönderilen Ugolek ve Veterok isimli köpeklerin resimleri sergileniyor.
199 ASTRONOT UZAYA UÇTU
Dünya genelinde bugüne kadar 39 ülkeden 538 astronot uzaya gitti. Bunların 30 ülkeden 199 ise Baykonur’dan uçtu. Uzun ve tehlikeli uzay yolculuğunda astronotların giydiği elbiseler de zor şartlar için dizayn edilmiş. Acil durumlarda yaklaşık on saat -150/ +150 derece sıcaklığa dayanıklı bu elbise 120 kilo ağırlığında. Elbisenin baş kısmında bulunan kaskt gece ve güneş görüşü olan iki koruma camı bulunuyor.
EN ÇOK ÇÖKELEK TERCİH EDİLİYOR
Müzede en çok ilgi gören kısımlardan biri de astronotların uzayda kullandığı eşyalar ve yediği yiyecekler. Astronotların dünyada gibi kendilerini rahat hissetmeleri adına günlük hayatta kullandığı diş fırçasından giyimine kadar her şeyin özel düşünüldüğünü kaydeden Saparov, gıda olarak uzayda astronotların çökelek başta olmak üzere konserve olarak et, yumurta ve kuru yemiş tükettiklerini söyledi.
Kazakça zengin vadi anlamına gelen Baykonur uzay üssü 2050 yılına kadar Rusya’ya kiralandı. Yıllık 115 milyon dolar kira bedeli olan Baykonur, uzaya roket göndermede dünyada ilk sırada geliyor. 15 roket fırlatma rampasını içerisinde bulunduran 9 kompleksten oluşan üstte, 4 kıtalararası balistik füze rampası, 11 montaj ve fırlatma sisteminin yanında 34 deneme tesisi bulunuyor. Tesiste ayrıca 3 yakıt dolum tesisinin yanında roket uçuşu, telemetrik verilerin işlenmesi ve izlenmesinin takip edildiği modern bir bilgisayar merkezi bulunuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment