Hiroşima’yı bu kez toprak kayması yıktı

Hiroşima’yı bu kez toprak kayması yıktı

Japonya’nın Hiroşima kentinde yaşayanlar, yaklaşık iki hafta önce, insanlık tarihi boyunca ilk kez Hiroşima’da kullanılan atom bombasının üzerinden 69 yıl geçmesini hüzünle yâd ettiler.

Ne var ki kent, dün başka bir felaket ile karşı karşıya kaldı. Hiroşima yakınlarında aşırı yağış nedeniyle toprak kayması meydana geldi. Olay sonucu 36 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı. Yerel yetkililer en az 10 kişinin de kayıp olduğunu bildirirken, ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğu belirtildi. Ancak su veya çamura kapılarak sürüklenenler olduğunu düşündüklerine dikkat çeken yetkililer, bu yüzden kayıp bilançosunu tam olarak bilemediklerini ifade etti. Toprak kayması, kentin çevresindeki bir dağ yakınlarında yerleşim alanında meydana geldi. Çok sayıda ev toprak altında kalırken, kurtarma ekipleri bölgedeki çalışmalarına devam ediyor. Japonya hava tahmini ajansı, toprak kaymasının son 24 saatte yağan şiddetli yağmurlar sonucu gerçekleştiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre de Hiroşima bölgesine son 24 saatte 1 aylık yağmur düştü. Bunun sonucu olarak kentin dış mahallelerinde oturan 75 bin kişiye “Evlerinizi boşaltın” talimatı verildi. Çok sayıda evin çamur dağlarının altında kaldığı felakette şimdiye kadar 27 kişinin cesedine ulaşıldı.

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, “Nerede yanlış yaptığımızı tespit edeceğiz ve bundan sonra aynı şeylerin yaşanmaması için gerekli önlemlerimizi alacağız.” dedi. Bölgedeki vatandaşlardan biri, sahip olduğu her şeyin sürüklenerek yol olduğunu söyledi. İsmi bilinmeyen başka bir felaketzede ise kendisiyle konuşan gazetecilere bir düzlüğü göstererek, aslında orada evinin bulunduğunu belirtti. Arama-kurtarma ekiplerinin, bölgedeki çamurla kaplı alanda bir bacak gördüğünü aktararak, pek çok yerde bu tür acı manzaralar görüldüğüne değindi. Geçen yıl ekim ayında da Tokyo açıklarındaki Izu-Oshima adasında toprak kaymaları meydana gelmişti. 300’e yakın evin yerle bir olduğu adada 17 kişi de hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.