Arjantinli büyükanne, 40 yıl sonra cuntanın kaçırdığı torununa kavuştu

Arjantinli büyükanne, 40 yıl sonra cuntanın kaçırdığı torununa kavuştu

Arjantin’de ‘Kirli Savaş’ olarak anılan 1975-1983 yılları arasındaki askerî cunta döneminde muhalif ailelere ait en az 400 bebek çalınmıştı. Cuntanın, ailelerinden kopardığı çocukları bulmayı misyon edinen Plaza de Mayo’nun Büyükanneleri Derneği’nde dün sevinç gözyaşları vardı. Büyükanne Estela de Carlotto, 40 yıl sonra torununu bulduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz hafta ekonomik kriz nedeniyle iflas eden Arjantin, siyasi tarihiyle de adeta acılar ülkesi gibi. Nitekim 1975 ve 1983 yıllarında yönetimdeki askerî cuntanın sebep olduğu acılar bugün bile unutulmuş değil.  Acıyı hatırlatan en önemli neden ise  o yıllarda askerî cuntanın, muhalif olarak kabul  edilen ailelerden yüzlerce çocuk kaçırıp, iktidarı destekleyen ailelere vermesiydi.  Böylece çocukların, solcu aktivistler olarak yetişmesi önlenmeye çalışılıyordu. Aradan geçen onca yıla rağmen evlatlarını bulma umudunu kaybetmeyen aileler, kurdukları derneklerle cuntanın kendilerinden kopardığı evlatlarını aramayı sürdürdü. Aktivist Estela de Carlotto da bu mücadelenin simgelerinden biri oldu. Büyükanne Carlotto yıllar önce kaçırılan torununu buldu. Torununun kimliğini DNA testleriyle doğrulatmayı başaran Carlotto, torununa kavuşmasını hem kendisi hem de Arjantin halkı için ‘bir teselli’ olarak niteledi.

Carlotto’nun kızı Laura da 1975-1983 yılları arasındaki askeri yönetim döneminde öldürülen 30 bin solcu aktivistten birisiydi. Anne Carlotto, kızı askerî yönetim tarafından kaçırıldığında hamile olduğunu bilmiyordu. Kızıyla hapishanede tanışmış olan başka bir mahkumdan hamile olduğunu öğrendi. Kurduğu Plaza de Mayo’nun Büyükanneleri Derneği ile o dönemde kaçırılan çocukları biyolojik anne ve babaları ile buluşturmak için çabaladı. Carlotto, kızının ölümünün ardından bebeğin babasını araştırmaya başladı ve bulunca da babadan DNA örneği alıp saklanmasını istedi. Carlotto, o dönemdeki amacını “Bir gün torunum bulunursa bu DNA örnekleri ile bir karşılaştırma yapma imkanım olacaktı.” sözleriyle anlattı.  Carlotto, yapılan DNA testlerinin yüzde 99.9 uyum gösterdiğini belirterek, “Telefonda konuştuğumuzda çok yoğun duygular yaşıyordu. Bana çok mutlu ve çok iyi olduğunu söyledi.” dedi. Carlotto, torunuyla irtibata geçmek için acele etmeyeceğini dile getirerek, “Kendisini ne zaman hazır hissederse onunla o zaman görüşeceğim.” diye konuştu. Carlotto, kendi torununun şu ana kadar buldukları 114’üncü “çalınan çocuk” olduğunu  söyledi.

‘BOŞ SANDALYE DOLDU’

Torununun bulunduğunu düzenlediği bir basın toplantısında açıklayan Estela de Carlotto, “Artık 14 torunum var. Masadaki boş sandalye doldu. Fotoğraf çerçevelerinin içi boş kalmayacak.” ifadeleriyle mutluluğunu ifade etti. Carlotto, torununun çok iyi yetiştirildiğini söyledi ve “Yakışıklı bir sanatçıya dönüşmüş. Kendisi de beni arıyormuş.” dedi.

Estela de Carlotto, askerî yönetim döneminde kaçırılan çocukları arama çalışmalarının ise devam edeceğini vurguladı. Carlotto, “Bugün benim yaşadığım duyguları yaşamayı hak eden birçok büyükanne var.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.