AB, Rus devlet bankalarını köşeye sıkıştıracak

AB, Rus devlet bankalarını köşeye sıkıştıracak

Ukrayna’da geçtiğimiz yıl barışçıl gösterilerle başlayan ve zamanla ülkenin doğusunda bir iç savaşa dönüşen olaylarla ilgili Avrupa Birliği (AB) tarafından bugüne kadar Rusya’ya uygulanacak en büyük yaptırımlar kapıda.

17 Temmuz’da Ukrayna’nın doğusunda, Moskova yanlısı silahlı milisler tarafından kontrol edilen bölgede bir Malezya yolcu uçağının düşürülmesine karşılık tamamı ya da en az yüzde ellisi Rusya devletine ait bankalardan Avrupalı yatırımcıların kredi ve hisse senedi alması yasaklanacak. Bu bankalar geçtiğimiz yıl AB’de ihtiyaç duyulan sermaye gerekliliğinin yarısı olan 15 milyar Euro’yu karşılamıştı. Uzmanlar böylesi bir uygulamanın durgunluk yaşayan Rusya ekonomisini uzun süreli bir krize götürebileceğini öne sürüyor. AB tarafından planlanan yeni yaptırımlar Rusya’dan devlet tahvili alımlarını ise engellemeyecek.

298 kişinin hayatını kaybettiği uçak düşürme hadisesinin ardından Avrupa Komisyonu tarafından tasarlanan yaptırımlar silah ambargolarını da kapsayacak. İsmini açıklamak istemeyen diplomatlar, Brüksel’de toplanan AB büyükelçilerinin ekonomik ve askeri yaptırımlarının yanı sıra denizde petrol ve doğalgaz arama gibi alanlarda Kremlin ile teknoloji paylaşımını da kısıtlamayı değerlendirdiğini belirtti. Öte yandan Ukrayna’da koalisyondaki iki partinin çekileceklerini açıklamasının ardından Başbakan Arseniy Yatsenyuk istifa ettiğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.