Dr. BAHAR SÜMBÜL YÜKSEL- Daha aktif bir yaşam herkes için önemli
Fiziksel aktivite pek çok hastalığı önlüyor. Bunlardan kalp hastalıkları, şeker, tansiyon, kas romatizması, kemik erimesi üzerinde çok çalışılmış ve başta yürüme olmak üzere aktif bir yaşamın sağlıklı olmada çok önemli rolü olduğu defalarca ispatlanmış durumda. Bunun yanında tıbbi çalışmalarda kanser riskininin dahi fiziksel olarak aktif insanlarda daha az olduğu bulunmuş. ABD’de sabah erken kalkıp spor salonuna giderek ya da evde sokakta yürüme dahil egzersizle güne başlamak çok yaygın. Wi ve XBox Kinect gibi çağın oyun aletleri de eğlenirken egzersiz yapmayı hedef alan programlar içeriyor. Thai Chi yine üzerinde çok çalışılıp tıbben faydalı olduğu ispatlanmış Yoga dan daha hafif bir spor. DVD temin edilip evde düzenli olarak yapılabilir. Kişi ve ailenin şartları gözönünde tutularak planlanmış düzenli spor yapmak bizim için de bir gelenek haline gelmeli.
ROMATOİD ARTHRİT ERKEN TANI VE TEDAVİNİN ÖNEMi
Romatoid artrit eklemlerde iltihaplı romatizmaya en çok sebep olan hastalık. Bu hastalık daha çok orta yaş kadınları etkiliyor. El ve ayaklardaki küçük eklemlerde ağrı ve şişlik görülmesi, sabahları uzun süren tutukluk hissi en çok görülen şikayetler. Bu hastalık için tedavi seçenekleri son onbeş yılda inanılmaz derecede arttı. Yapılan pekçok tıbbi çalışmada erken tanı ve tedaviyle daha önceden kronik ve hayat boyu süren bu hastalığın kontrol altına alınabileceği ve hatta tamamen tedavi edilebileceği ifade ediliyor. Bilhassa aile öyküsü olan bireyler uzun süren eklem ağrısı şikayetlerinde bir an önce bir romatoloji uzmanını görmeli ve tedaviye geç kalınmadan başlamalı.
DİZDEKİ KİREÇLENMEDE TEDAVİ SEÇENEKLERi
Dizde kireçlenme olarak da bilinen osteoartrit ya da dejeneratif eklem hastalığı yetişkinlerde yaygın görülen bir diz ağrısı sebebi. Şişmanlık, eklem travması, genetik faktörler hastalığın ortaya çıkmasında ve seyrinde önemli rol oynuyor. Normal kiloda olma ve düzenli egzersiz eklemdeki yıpranmayı nisbeten de olsa yavaşlatıyor.
Yüzme sağlıklı bir spor olup hastalıklı ekleme çok yük vermeden kasların güçlenmesini ve böylece eklemi desteklemesini sağlar. Eklemin ağrılı olduğu zamanlarda her 4-6 saate bir onbeş dakika kadar ekleme buz ya da sıcak uygulama ağrıyı dindirebilir. Eczanelerde reçetesiz satılan krem ve losyonlarda faydalı olabilir. Bunlardan capsaicin biber özünü içerdiğinden küçük bir miktarla başlanıp zamanla biber açısının kaybolacağı ve ağrı kesici özelliğinin daha çok ortaya çıkacağı beklenebilir. Tylenol ilk seçenek ilaç olarak kulllanilabilir. Tylenol ağrı kesiciler içinde yan etki riski en düşük olanıdır.
Alkol kullananlar ve karaciğer hastalığı olanların da Tylenol’u doktor gözetiminde ve çok kısıtlı almaları tavsiye edilir. İbuprofen, Naproxen ve benzeri ilaçların yan etki riski daha çok olacağı unutulmamalıdır. Bu tür ilaçlar sadece kısa vadeli kullanılmalı ve yan etki riskini azaltmak için de yiyeceklerle beraber alınıp bol miktarda da sıvı tüketilmelidir.
Hastalık ilerlediğinde daha güçlü ağrı kesiciler, eklem içine ilaç uygulamaları denenebilir. Bu çözümler geçici rahatlama sağlar ama eklemdeki tahribatı geriye çevirmez. Ağrı çok şiddetlenip yaşam kalitesi çok etkilendiği durumlarda da eklem protezi bir seçenek olarak düşünülebilir. Diz eklem protezi genel olarak oldukça başarılı kabul edilen bir cerrahi yöntem olarak hastalara tavsiye edilebilir.
*Nevada Üniversitesi-Dahiliye ve Romatoloji Uzmanı Dr. Bahar Sümbül Yüksel
Not: Bu verilen bilgiler adı geçen doktorun önerileri niteliğinde olup çalıştığı kurum yada sitemizin görüşleri şeklinde anlaşılmamalıdır. Sözkonusu tavsiyeler kendi doktorunuzun önerileri yerine geçmemektedir.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment