Türkiye’de e-vize uygulaması başlıyor
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, yurtdışındaki yabancıların elektronik ortamda vize almalarını sağlayacak “e-vize” projesinde sona gelindiğini belirterek, Ocak ayında projenin uygulamaya gireceğini söyledi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Bilişim Zirvesi 2012’nin açılışında yaptığı konuşmada, bilişim sektörüne yoğun ilgisi olduğunu, hatta Bakanlıkta “bilişimci” olarak bilindiğini kaydetti.
Bilişimle ilgili birçok çalışmasının olduğunu ifade eden Koru, “Dışişleri Bakanlığı hem merkez hem de yurtdışı teşkilatında bilişim anlamında önemli bir yere geldi. Bizim yurtdışında 204 temsilciliğimiz var. Japonya’dan Güney Amerika’ya, Kanada’dan Yeni Zelanda’ya kadar pek çok ülkede temsil ediliyoruz. 24 saat bazlı çalışmalarımız oluyor. Bu yüzden masaüstü bilgisayarlarımız, tabletlerimiz ve akıllı telefonlarımız bizler için çok önemli” diye konuştu.
Koru, 24 saat devinim halinde olduklarına dikkati çekerek, yalnızca telefonla haberleşmenin mümkün olmadığına vurgu yaptı. Koru, “Bakanımız sürekli uçaklarda yolculuk halinde. Bir gün New York’ta, bir gün Orta Asya’da veya Ortadoğu’da. Bizler de üst düzey yöneticiler olarak sürekli yurtdışına gidiyoruz. Ben yarın Bahreyn’e gidiyorum. Bakanımız Brüksel’de, Müsteşarımız ise yarın Dublin’e gidiyor. Aramızda bazı dataların paylaşılması bizler için çok önemli. Tabletleri de etkin bir şekilde kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Bilgi Sistemi üzerinde 3-4 yıl önce çalışmaya başladıklarını anlatan Koru, son 25 yıl içinde bakanlıkta geliştirilen bütün uygulamaları bu sistemle bir çatı altında topladıklarını ve bütün dokümanları sistem üzerinden paylaştıklarını vurguladı.
Sosyal medya araçlarını da etkin şekilde kullandıklarını ifade eden Koru, Facebook ve Twitter’ın yanı sıra üst düzey yöneticilerin bloglar aracılığıyla da birçok görüş beyan ettiklerine işaret etti.
11 YILDA 12 MİLYON BELGE YÖNETİM SİSTEMİ İÇİNE KAYDEDİLDİ
Koru, 2001 yılında yaptıkları kapsamlı çalışmayla, belgelerin elde hazırlanmaması için uğraştıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Yazılar yazılmaya başlansın, amire elektronik ortamda gitsin, amir elektronik ortamda bunu onaylasın ve yine elektronik ortamda arşivleyelim diye düşündük. 11 yılda 12 milyon belge yönetim sistemi içine kaydedildi. Bunlar, ekleriyle birlikte on milyonlarca belge olarak nitelendirilebilir. Bakanlığımızda ve bütün dış temsilciliklerimizde kullanıyoruz. Çok güçlü bir arama tekniği de var sistemimizde. Yurtdışında temsilciliklerimizle bütün belgelerimi ve resmi yazışmalarımız bu sistem üzerinden gidiyor. 3-4 ay öncesinde Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı birbiriyle elektronik olarak birbiriyle haberleşir duruma geldi. Bizde yazılan bütün belgeler Cumhurbaşkanlığı’na elektronik ortamda gidiyor, elektronik ortamda geliyor. Ayrıca daha yoğun yazışma yaptığımız Adalet Bakanlığımız ile bu entegrasyonumuz sağlandı. Dışişleri Bakanlığı olarak yurtdışındaki temsilciliklerimizle birkaç saniye içinde haberleşebiliyoruz. Ama Ulaştırma Bakanlığı’na bir yazı göndereceğimiz zaman 4 gün sürüyor. Arzumuz önümüzdeki dönemde diğer kurumlarla da bunu gerçekleştirebilmek.”
“OCAK AYINDA LANSMANINI YAPACAĞIZ”
E-vize uygulamasıyla ilgili de bilgi veren Koru, şunları söyledi: “E-vize ilgili çalışmamız tamamlanmak üzere. Önümüzdeki yılın ilk ayında yurtdışındaki yabancıların e-vizeyle Türkiye’ye gelmeleri mümkün olabilecek. Bunun altyapısın kurduk. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte yaptığımız bir proje. Ödemeler ve vize harçları elektronik ortamda internet üzerinden yapılacak. Yabancılar vizelerini evlerinden, ofislerinden alacaklar. Bunlarla ilgili altyapıda belli şartlar var. O şartları taşıyan yabancılar e-vize alabilecek. Milyonlarca insan e-vize için başvurabilecek. Yurtdışı temsilciliklerimiz için de çok kolaylaştırıcı bir hamle olacağını düşünüyorum. Ocak ayında bunun lansmanını yapacağız.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment