EMLAK – Gayrimenkul almanın tam zamanı!

ABD’de gayrimenkul piyasası sarsılmaya başladıktan bu yana imkanı olan ya da olmayan hemen hemen herkesin aklına gelen şu oldu: Ev ya da işyeri almanın tam zamanı!.

Hatırlarsanız ABD genelinde emlak piyasası 2006 yılında yavaş yavaş negatif yönde patlamaya başlamış ve bu patlak kendini 2008’de fazlasıyla hissettirmişti. Ulusal bazda düşüş ibresi ortalama yüzde 30’lara ulaşmış hatta bazı eyaletlerde bu oranı da aşarak ibre korkunç rakamlar göstermişti. Normal piyasa şartlarında ABD’de her ortalama beş yılda bir piyasanın yönü değişerek piyasa bir sirkülasyon geçirir: Beş yıl satıcı piyasası yerini beş yıllığına alıcı pazarına devreder. Lakin bu denge, içinde bulunduğumuz ekonomik krizi de yoldaş edinerek bozuldu. Hali hazırda beş yıllık süresini aşarak çoğu ekomomist ve gayrimenkul uzmanlarının söylediğine göre “durgunluğun” en az iki ya da üç yıla daha sarkması bekleniyor.      

Gayrilmenkul piyasasının sakinliği devam etmesine ediyor fakat yinede  bugünlerde 2006’dan bu yana en iyi çeyrek dönemini yaşıyor. Geçtiğimiz ay bazı kaynaklar ABD genelinde Nisan ve Mayıs aylarının dönüş noktası olduğunu dolayısıyla geçen yıl aynı aylara oranla piyasanın yükselişe geçtiğini söylüyor fakat buna rağmen çoğu eyalette piayasanın durgunluğu ve hatta inişi devam ediyor. Bu demektir ki yatırımcılar ya da ilk kez ev veya iş yeri almak isteyenler için fırsat hala yerinde duruyor.  

National Association of Realtors (NAR) ve The U.S. Department of Housing and Urban Development’in yayınladığı rapora göre geçen yıl Mayıs ayına oranla bu yıl aynı ay ulusal çapta piyasa yüzde 1’in üzerinde artış gösterdi. Yarıdan fazla eyalette tek ailelik ev satışlarında tırmanma yaşanarak Mart’ın sonunda 2 milyon 37 bin kişi ev sahibi oldu. Buna göre piyasada en iyi performansı gayrimenkul fiyatlarının neredeyse yarı yarıya düşerek emlak krizinden en çok etkilenen Florida gösterdi. Yüzde 28.1 ile Florida’nın Cape Coral kenti yükselişte ilk sırayı aldı. Florida’yı yüzde 19 artışla Michigan’ın Grand Rapids şehri takip ediyor. Florida’nın Palm Bay kentinde artış yüzde 16.9 olurken Pennsylvania’nın Erie şehrinde yüzde 16.6 olarak seyretti.

En büyük kayıp

En çok inişin yaşandığı yer New York eyaletinin Kingston şehri oldu. Kingston’da ortalama satış fiyatları yüzde 22 oranında düştü. Ulusal bazda en çok kayıp yaşayan eyalet ve şehirler ise Kingston’u müteakip  şöyle: Connecticut’un Stamford kenti (yüzde 18), Alabama’nın Mobile şehri (yüzde 14.7) ve yüzde 12’lik düşüşle Atlanta.  

The Shifting Nature of U.S. Housing Demand piyasanın durumuna ilişkin yeni yayınladığı raporda bazı tahminlere de yer veriyor. Rapora göre ortalama ev rakamları yıllık olarak 2012’nin sonlarına doğru yüzde 1; 2014’de yüzde 2.5; 2015 ve 2017 yılları arasında yüzde 3 ve 4 oranında artacak. Sonraki yıllarda ise yüzde 5in üzerine çıkacak. Raporda yükseliş diyor zira son altı yılda piyasanın yüzde 30’ların üzerinde düştüğünü baz alırsak bu tahmini rakamlar pek de “yükselişe” benzemiyor. Fakat bize fikir vermesi açısından önemli çünkü elimizde Mayıs ayının satıcı piyasası için bir dönüş noktası olduğuna dair kesin istatistiki veriler var. Yani belliki tırmanış olacak hele hele Ekim’de gerçekleşecek olan genel seçimlerden sonra canlanma daha fazla bekleniyor. Fakat yükselme oranları “çok gibi” gözükmesede ortada “yükseliş” diye bir gerçek var dolayısyla bugünkü piyasa dönemini kaçırmamak lazım. Bazı uzmanların “durgunluk devam ediyor” demesine de dayanarak ve birde mortgage (emlak kredisi) faiz oranlarının tarihinin en düşük zamanını yaşadığını göz önünde bulundururarak söylersek; bugün imkanı olanlar için ev ya da işyeri almak için bulunulmaz fırsat günleridir!..       

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.