BM: Suriye ekonomisinin düzelmesi en az 30 yıl sürer
Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de yaşanan savaşın sebep olduğu insani dramın yanında ekonomik olarak da tam bir yıkıma yol açtığını rapor etti. BM, yaptığı açıklamada Suriye’de savaşın bugün bitse bile 2010 yılındaki ekonomik değerlerine ulaşabilmesinin uzun yıllar alacağını belirtti.
Bazı uzmanlar Suriye’deki yıkımın bilançosunu ‘neredeyse 2. Dünya Savaşı’nda yaşananlara eş düzeyde’ diye tanımlarken BM’ye bağlı ‘Yardım ve Kalkınma Ajansı (UNRWA)’nın mikrofinans departmanı yayınladığı rapor ile yıkımın büyüklüğünü gözler önüne serdi. Raporda, Suriye’nin 2010 yılındaki ekonomik rakamları tekrar elde edebilmesi için en az 30 yıla ihtiyaç duyacağı ifade edildi.
Suriye’de yaşanan iç savaşın üçüncü yılı geçen ay dolarken bugüne kadar 150 bin civarında insan hayatını kaybetti. Ülke nüfusunun yarısı evini terk etmek zorunda kalırken milyonlarca Suriyeli komşu ülkelere kaçarak mülteci kamplarında yaşamaya başladı. UNRWA raporunda, yaşanan insan kayba da dikkat çektikten sonra, ‘‘Suriye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) dikkatte alındığında, savaş bugün sona erse dahi ülkenin 2010 yılı ekonomik rakamlarına ulaşabilmesinin ancak önümüzdeki 30 yıl süresince yıllık yüzde 5 büyüme göstererek mümkün olacağı görülmektedir’’ denildi.
Raporda ekonomik verilerin nasıl elde edildiği de aktarıldı. Suriye’de iç savaştan etkilenen 8 bin küçük işletme sahibinin mali durumu gözden geçirildikten sonra iş sahipleri ile yapılan mülakat rapora kaydedildi. BM’in çalışmasına katılan işletme sahiplerinin üçte ikisinin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söylediği belirtildi. Yine ankete katılanların yalnızca yüzde 13’ünün işletmelerinin normal bir şekilde devam ettiğine dair görüş verdiği söylendi.
İLK 2 YILIN MALİYETİ 84.4 MİLYAR DOLAR
Raporda, savaşın Suriye ekonomisine maliyetinin ilk iki yılda 84.4 milyar dolar olduğu kaydedildi. Aynı süre zarfında savaş nedeniyle 2.3 milyon insanın da işini kaybettiği ifade edildi. Bugün Suriye’de çalışan nüfusun yarısının işsiz olduğu ve halkın yarıdan fazlasının da fakirlik sınırı altında olduğı kaydedildi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment