Suriye’ye yardım tasarısı Güvenlik Konseyi’nde kabul edildi

Suriye’ye yardım tasarısı Güvenlik Konseyi’nde kabul edildi

Suriye’ye yardım için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarının oylamasında Konsey üyesi 15 ülkede destek vermesi sonunda kabul edildi.

 

Lüksemburg, Ürdün ile Avusturya’nın verdiği tasarı Suriye içinde yardımların engelsiz ulaştırılmasına izin veriyor. Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından sunulan Konsey karar tasarısı 15 üye devletin desteği ile kabul edildi. BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde yapılan oylamaya Rusya ile Çin’in de destek verdiği görüldü. Çin ile Rusya daha önceki üç karar tasarısında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhine gördüğü tasarıyı veto etmişti.

 

Güvenlik Konseyi tarafından alınan karar ile Suriye’nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilecek. Yine tasarı çatışmaların derhal durdurulması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, hastanelerin, okulların asker ve silahtan arındırılmasını talep ediyor.

Ülkede El-Kaide bağlantılı gruplar ve diğer tüm terör örgütlerinin gerçekleştirdiği saldırılar kınanarak, yabancı savaşçıların Suriye’yi terk etmesi ve muhalif grupların terör örgütleri ve teröristlerle arasına mesafe koyması da yine tasarıda yer alıyor.

 

Kararda, hem Şam rejiminin hem de diğer silahlı grupların insan hakları ihalleri ve uluslararası insani hukuku çiğnemeleri kınananarak bunun biran önce sonlandırılması çağrısı yapılıyor.

 

BAN: SURİYE DEVLETİ VE MÜTTEFİK MİLİSLERİN SAYISIZ CİNAYETLERDEN SORUMLU

Konsey’de yapılan oylamanın ardından konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, tasarının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ‘‘Uzun süredir hepimiz Suriye halkının çaresizlik içinde çırpındığının farkındayız’’ diyen Ban, ‘‘Bu tasarı, hızlı ve iyi niyetle uygulanırsa, en azından bazı acılar hafiflletilebilir’’ dedi.

 

Geçen yıl Konsey tarafından yapılan ‘başkanlık’ açıklamasında dile getirilen sivillerin korunması ve insani yardımın bugün alınan karar ile güçlendirdiğini belirten Ban, Suriye’deki iç savaştan dolayı ülke nüfusunun yarısının doğrudan etkilendiğini ifade etti.  

Sivillerin Suriye’deki çatışmalarda hergün mağdur olduğunu belirten Ban, sivillere karşı ağır silahların ve varil bombalarının kullanıldığına dikkat çekti. ‘‘Ülke genelinde katliamların devam ettiğine dair raporlar var’’ diye çıkışan Ban, ‘‘Kadın ile kız çocukların dahi cinsel ve cinsiyet temelli şiddete maruz kalıyor’’ dedi.

 

Suriye devleti ve müttefik milislerin sayısız cinayetler, kayıplar, varil bombaların korkunç işkencelerden sorumlu olduğunu aktaran Ban aynı şekilde muhaliflerin de terör taktikleri uygulayarak çocukların dahi ölümlerine yol açtığını söyledi. Ban, sivilleri ve ülkenin alt yapısını hedef alan saldırıların biran önce durdurulması çağrısında bulundu.

 

Suriye’ye karşı yapılan insani yardımın yetersiz olduğunu anlatan Ban, uluslararası toplumdan daha fazla cömert olmasını istedi.

 

İnsani yardımın müzakere edilemeyeceği bunun en temel uluslararası kanun ile ifade edildiğini dile getiren Ban, Suriye’deki savaşta tarafların sivilleri kuşatma taktiği karşısında ise ‘‘şok’’ olduğunu vurguladı. Ban, rejim tarafından 200 bin muhaliflerin ise 45 bin sivili  kuşatma altına aldığını söyledi.

 

Suriye’de çatışmaların acillen durması gerektiğini yineleyen Ban, BM olarak yardıma muhtaç insanlara el uzatmaya devam edeceklerini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.