G-20, küresel ekonomik krize ve petrol fiyatına çare arıyor
Gayriresmi ve esnek bir yapı olarak G-20 ülkeleri dünya gayri safi milli hasılasının yüzde 90’ına ve dünya ticaretinin yüzde 85’ine sahip 20 ülkeden oluşuyor.
Bu 20 ülkenin liderleri özellikle Avrupa ve Amerika’da kendini hissettiren küresel ekonomik krizin etkilerinin ele alınacağı Meksika’nın sayfiye merkezi Los Cabos’ta bir araya geldi. G-20 üyesi Türkiye’den de zirveye Başbakan Tayyip Erdoğan katıldı.
G-20 zirvesinin en önemli gündem maddesi küresel ekonomik istikrarın sağlanabilmesini teminen IMF (Uluslararası Para Fonu) kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar. G-20 zirvesinde IMF kaynaklarının artırılmasına ilişkin olarak üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacaklarını açıklaması bekleniyor. Cihan Haber Ajansı’na konuşan zirvenin ev sahibi Meksikalı yetkililer, IMF kaynaklarının artırılmasına ilişkin bir rakamın açıklanmasını beklediklerini ifade etti. Bunun yanında başta petrol ve doğalgaz olmak üzere emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomik büyüme üzerindeki etkileri ve bu etkilerin hafifletilmesine yönelik adımların da ele alınması bekleniyor.
Türkiye’den Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılmak üzere geldiği G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Meksika’da ekonomi ve dışişleri yetkilileri, ekonomik gücü artan Türkiye’ye övgüler yağdırdı. Meksikalı yetkililer, Türkiye’nin, Avrupa’daki finansal kriz ve dünyadaki ticari korumacılık engelleri karşısında serbest ticaret ve büyümeye odaklı ve aynı zamanda mali istikrarı sağlamış başarı örneği olduğunu söyledi. Meksika Maliye Bakan Yardımcısı Gerardo Rodriguez, Türkiye’nin eşbaşkanlığını yaptığı ve yükselen piyasa ekonomilerinin IMF içindeki kotalarını ve IMF yönetimindeki ağırlığını artıran, 2010 Kota ve Yönetim Reformu çalışmalarını yürüten G-20 bünyesinde Uluslararası Finansal Mimari Çalışma Grubu’nda çok iyi bir performans sergilediğini söyledi. IMF reformunun geciktiğini kaydeden Rodriguez, Türkiye ve Meksika gibi gelişen ekonomilerin uluslararası finansal kurumlarında daha söz söyleme zamanının çoktan geldiğini ifade etti.
G-20 zirvesinde Meksika başkanının özel temsilcisi Dışişleri Bakan Yardımcısı Lourdes Aranda ise Los Cabos’ta yapılacak G-20 zirvesinin Meksika ve Türkiye gibi gelişen ülkelerin nüfuzunu artırmada önemli bir rol oynayacağını söyledi. Avrupa’daki krizde yöneticilerin beklenen performansı göstermediğini belirten Aranda, bazı ülkelerde artan ticari korumacılık tedbirlerinden de şikâyet etti.
Meksika Dışişleri Bakanlığı Özel Müşaviri Gonzalo Canseco da Türkiye ve Meksika’nın uluslararası finans kurumlarında söz sahibi olmasının zamanının geldiğini söyledi. Canseco, “IMF başkanlığı için yaptığımız mücadeleyi Fransızlara karşı kaybettik ama bir sonraki başkan bir Meksikalı ya da Türk olursa bu hiç sürpriz olmayacak.” dedi. Canseco, ülkesinin G-20’de Türkiye benzeri politikalar takip ettiğini ve G-20 için daimi bir sekretarya kurulmasına karşı çıktığını da sözlerine ekledi.
Dün Los Cabos’taki B20 İş Zirvesi’nde konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bugün dünyada Türk ürünlerinin girmediği neredeyse hiçbir ülke kalmadı. Hedefimiz, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak, yıllık 500 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmak, kişi başına milli gelirimizi 25 bin dolara çıkarmak.” dedi. Başbakan Erdoğan, son 6 yılda Türkiye’nin, Heritage Vakfı’nca yayınlanan ekonomik serbestlik endeksinde 25 basamak, Forbes’in en iyi iş yapılabilir ülke endeksinde 15 basamak, Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı endeksinde 19 basamak yükseldiğini ifade etti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment