Humus’ta taraflar üç gün süreyle çatışmayı durdurdu

Humus’ta taraflar üç gün süreyle çatışmayı durdurdu

Birleşmiş Milletler (BM), Humus’a yardım ulaştırılması ve sivillerin tahliyesi için çatışmalara ara veren tarafların süreyi üç gün uzattığını açıkladı. BM tarafların çatışmaya ara vermesi sayesinde bugüne kadar Humus’tan 800’den fazla insanın tahliye edildiğine dikkat çekti.

Tarafların çatışmalara ara vermesi sayesinde Humus’a daha fazla insani yardım ulaştırılabileceğini belirten BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, rejim ve muhaliflerin almış olduğu üç günlük kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Üç gün ara ile Humus’dan daha fazla insanın tahliye edilebileceğini kaydeden Nesirky, 7 şubattan bu yana son derece tehlikeli ortamda çalışmaları yürüten yardım çalışanlarının 800’den fazla kişiyi tahliye etmeyi başardığını aktardı. Nesirky ayrıca iki yıldır hiç insani yardım malzemesi sokulamayan bölgeye acil yardım maddelerinin ulaştırıldığını vurguladı. Tahliye edilen kişilerin BM gözetiminde olduğunu ifade eden Nesirky, bu sivillere zarar gelmemesi için yardım görevlilerin kendilerine eşlik ettiğini anlattı.

Tahliyeler sırasında BM ve Suriye Kızılayı görevlilerine yönelik kasıtlı olarak ateş açılmasını da eleştiren Nesirky, bu saldırılar sırasında 11 kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Nesirky, BM’nin sorumluların bulunması için soruşturma başlattığına dikkat çekti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin başlattığı soruşturma verilerinin toplanmakta olduğunu belirten Nesirky, insani yardım çalışanlarına saldırılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Nesirky, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da Şam’da bulunan yardım görevlilerine mektup yazarak, son derece riskli bir ortamda yaptıkları fedakar çalışmalar nedeniyle kendilerine tebrik ettiğini söyledi.

 
BM’de günlük basın toplantısında açıklama yapan Nesirky,  Acil Durumlar Koordinatörü Valeri Amos’un kalıcı bir çalışma için bir BM Güvenlik Konseyi kararı istediğini, Genel Sekreter Ban’ın da bunu desteklediğini aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.