Zelenski BM’de konuştu: Kapsamlı bir barış formülü savaşı sonlandırır

Zelenski BM’de konuştu: Kapsamlı bir barış formülü savaşı sonlandırır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna halkını savaş alanında yenemeyeceğini, bu nedenle kış yaklaşırken Ukrayna’nın hayati önem taşıyan enerji altyapısını hedef alarak ülkenin direncini kırmak için başka yollar aradığını söyledi. 

Zelenski BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın savaş suçlarından sorumlu tutulması için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Savaşı sona erdirmek ve adil bir barış sağlamak için yaklaşık 100 ülkenin desteklediği kapsamlı bir barış formülünün çözüm olacağını ifade etti. 

Zelenski, iki yıl önce sunduğu, Rus güçlerinin tamamının Ukrayna’dan çıkartılması ve savaş suçlarının hesabının sorulmasını içeren “barış formülü”nin hiçbir alternatifinin olmadığını kaydetti. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, “Halkım için barış istiyorum, gerçek ve adil bir barış. Dünyanın tüm uluslarından destek istiyorum. Biz dünyayı bölmeyeceğiz. Sizden de aynısını istiyorum. Dünyayı bölmeyin. Birleşmiş Milletler olun. Bu birliktelik bize barışı getirecektir’’ diye konuştu.

“Putin, Ukrayna halkına daha fazla eziyet etmeyi planlıyor” 

Zelenski, Rusya’nın savaşın başından beri Ukrayna’daki enerji santralleri ve şebekelerini kasıtlı olarak hedef aldığını, şimdiye kadar ülkenin tüm termik santrallerini ve hidroelektrik kapasitesinin büyük bölümünü tahrip ettiğini belirtti. 

Zelenski, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kış için yeniden planladığı saldırılarla, ülkesinde yaşayan sıradan aileler, kadınlar ve çocuklar ile sıradan kasaba ve köyler olmak üzere milyonlarca Ukraynalı’ya eziyet etmeyi planladığını kaydetti. Ukrayna lideri, “Putin bu kış onları karanlıkta ve soğukta bırakarak Ukrayna’yı acı çekmeye ve teslim olmaya zorlamak istiyor” dedi.