“Azınlık toplulukları araç dolandırılmasına karşı daha savunmasız”

“Azınlık toplulukları araç dolandırılmasına karşı daha savunmasız”

San Francisco merkezli “Ethnic Media Services” kuruluşu etnik medya temsilcilerine  ‘araç alırken karşılaşılabilecek dolandırma olaylarını’ kapsayan bir etkinlik düzenledi.

Bilgilendirme konferansında Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) geçen yıl araç dolandırıcılığı ile ilgili 100 bin’den fazla şikayet dilekçesi verildiği belirtildi. Bilgilendirme seminerine katılan FTC’nin Finansal Uygulamaları Bölümü’nde görev yapan Avukat Daniel Dwyer azınlık toplulukları ve düşük gelirli insanların dolandırılmaya karşı özellikle savunmasız olduğunu söyledi.

Daniel Dwyer, Elizabeth Goodell,Joe Jaramillo

TÜKETİCİYE FARKLI FİYAT UYGULAYAN HONDA BAYİSİNE BÜYÜK CEZA

Dwyer, geçen yıl FTC tarafından karara bağlanan bir davada New York’un Bronx ilçesindeki bir Honda bayisinin Genel Müdürü Carlo Fitanto’nun satış görevlilerine Afro-Amerikalı ve İspanyol asıllı müşterilerinden kredilendirmede daha fazla faiz oranı ve daha yüksek ücretlendirme yapılması konusunda talimat verdiğini ifade etti. Konunun detaylarını paylaşan Dwyer, karara bağlanan olayda Fitanto’nun çalışanlarına özellikle bu grupların sınırlı eğitimleri nedeniyle hedef alınması gerektiğini ve Hispanik olmayan beyaz müşterilerine ise yüksek fiyat uygulanmaması gerektiği uyarısında bulunduğunu aktardı. FTC’e yapılan şikayet üzerine harekete geçen yetkililer, Honda bayisinden alışveriş yapan Afro-Amerikalı ve Hispanik müşterilerin diğerler beyaz müşterilere göre daha fazla ödeme yaptığını tespit etti. Dwyer, Fitanto’nun azınlık gruplara uyguladığı bu fiyat tarifesinden dolayı Honda’ya 1,5 milyon dolar ceza verildiğini hatırlattı. Araç alımının insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dwyer, tüketicilerin bu tarz araç alımlarını yapmadan önce iyi bir araştırma yapmasını tavsiyesinde bulundu. Dwyer, araç alımı sırasında dikkat edilmesi gereken husuları şöyle sıraladı; “Evden ayrılmadan önce son fiyatı ve reklamı yapılan aracın gerçekten stokta olduğunu onaylayın. Bayiler genellikle bir fiyatın reklamını yapacak ve ardından aracın müsait olmadığını söyleyecektir. Bir kredi için önceden onay alın, böylece genellikle çok daha yüksek faiz oranlarına sahip bir bayi finansmanına güvenmek zorunda kalmazsınız.

Kabul ettiğiniz şartların yansıtıldığından emin olmak için imzalamadan önce evrakları okuyun.

Satıcının gerekli olduğunu söylediği birçok şey aslında isteğe bağlıdır. Fiyat ve faiz oranları her zaman pazarlığa açıktır.” tavsiyelerinde bulundu.

“SADECE SİZİNLE AYNI DİLİ KONUŞAN SATIŞ ELEMANINA GÜVENMEYİN”

Çok düşük gelirli kişilere ücretsiz bir şekilde yasal hizmetler sağlayan sivil toplum kuruluşu Minnesota Adli Yardım’dan Avukat Elizabeth Goodell, kuruluşa gelen şikatyetlerin özellikle ikinci el araç ile ilgili olduğunu söyledi. İkinci el araba davalarında genellikle aracın 6 ay sonra çalışmadığı halde tüketiciden para alınmaya devam ettiği belirtildi. 

Avukat Goodell, “Artık çalışmayan bir araba için ödeme yapmaya devam etmek delilik” dedi ve devam eden ödemelerin tüketicileri bir borç sarmalına sürüklediğini de sözlerine ekledi. Goodell, tüketicileri dolandırma davalarının genellikle satıcının galip gelmesi ile sonuçlandığına dikkat çekerek tüketicinin kendini hikayesini çok rahat bir şekilde anlatmadığı ve mahkemede kendisini temsil edecek birilerini bulamadığını belirtti.

Goodell ayrıca ‘bir satış görevlisine sadece aynı dili konuşuyor diye güvenmemesi lazım’ tavsiye etti. Bayilerin belirli bir azınlık topluluğunu hedef aldığı çok sayıda vakadan da bahsetti.

ARABALARIN GERİ VERİLECEK BİR SÜRELERİ VAR

Konut ve Ekonomik Haklar Savunucuları (HERA)’nın avukatı Joe Jaramillo da brifingde tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği uyarsında bulundu. Tüketicinin haklarını bilerek hareket etmesi önerisinde bulunan Jaramillo, araç satışını yapan bayi çalışanlarının tüketicinin kredi puanını göstermesi gerektiğini ve satılacak araba ile ilgili bütün detayları paylaşması gerektiğini kaydetti. İkinci el arabalarda herhangi bir sorun olup olmadığını tüketiciye söylenmesinin önemine dikkat çeken Jaramillo, birçok eyalette alınan arabaların ücretsiz bir şekilde iade edilebilecek bir sürenin olduğunu hatırlattı.