Guehenno” En önemlisi de tüm Suriyeliler silahın çözüm olamayacağına inanmalı”
BM-Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın yardımcısı Jean-Marie Guehenno, ”Suriye hükümeti, yeni bir istikamette olmaya hazır olduğu yönünde, sadece uluslararası toplumu değil, asıl önemlisi Suriye halkını inandıracak şekilde adımlar atmalı ve bunu somut olarak göstermeli. En önemlisi de tüm Suriyeliler silahın çözüm olamayacağına inanmalı” dedi.
Guehenno, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Annan’ın Şam ziyareti ve Suriye’deki durumla ilgili video konferans yoluyla verdiği brifingin ardından Cenevre’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı BM’nin kendi televizyon kanalında da verildi.
Annan’ın Şam’ı ziyaret etmesinden önce kendisinin de bu ziyarete hazırlık niteliğinde geçen hafta Suriye’ye gittiğini bildiren Guehenno, kendisinin Şam’da, Humus’ta ve Ar Rastan’da hükümet yetkilileri, muhalefet grupları, sivil ve dini liderlerle görüştüğünü kaydetti.
BMGK’ya verdiği brifingde, Suriye’de tüm tarafların şiddeti tümüyle bırakmaları gerektiği konusunda yeniden taahhütte bulunmaları gerektiğini söylediğini bildiren Guehenno, ”Suriye’de daha kuvvetli taraf olarak hükümet bu amaç doğrultusunda adım atmalı, ama aynı zamanda silahlı muhalif gruplar da bunu yapmaya hazır olmalı” dedi.
Guehenno şöyle konuştu:
”15 aylık şiddetin ardından ancak çok güçlü işaretlerin etkisi olabilir, küçük diplomatik adımlar yeterli olmayacak. Suriye hükümeti, yeni bir istikamette olmaya hazır olduğu yönünde, sadece uluslararası toplumu değil, asıl önemlisi Suriye halkını inandıracak şekilde adımlar atmalı ve bunu somut olarak göstermeli, özellikle de şiddeti bırakarak, ve tabii tutuklular ve insani yardım konusunda. En önemlisi de tüm Suriyeliler silahın çözüm olamayacağına inanmalı.”
Guehenno, sorunun çözümünde askeri değil Annan Planı doğrultusunda siyasi müzakerelerin ülkede barışı ve istikrarı sağlayabileceğini vurguladı.
Kofi Annan’ın Rusya ve Çin dahil BMGK’nın tüm üyeleri, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumla yakın temasta olduğunu belirten Guehenno, bir soru üzerine, Hula katliamına ilişkin BM Gözlemci Misyonu’nun (UNSMIS) söylediklerinin temel alınması gerektiğini belirtti.
Suriyeli diplomatların bazı ülkelerden çıkartılmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Guehenno, bu tür kararların devletlerin egemen kararları olduğunu ve söz konusu ülkelerin Hula katliamı karşısındaki kızgınlıklarını dile getirmek istediklerini söyledi. Guehenno,”Bizim rolümüz farklı, bizim herkesle konuşabilmemiz önemli ve zaten bunu yapıyoruz” dedi.
BMGK’da Suriye’deki duruma ilişkin nasıl bir hava olduğunun sorulması üzerine ise Guehenno, BMGK’nın pek çok üyesinin, Kofi Annan’ın Suriye’de şiddetin üst noktaya geldiği konusundaki görüşünü paylaştıklarını belirterek şunları söyledi:
”BMGK’da, Suriye’de iç savaşa doğru bir kayışın olmasının felaket olacağı ve BMGK’nın şimdi bundan nasıl kaçınılması gerektiği yönünde stratejik bir tartışma yapması gerektiği yönünde bir anlayış var. Bizim için BMGK’nın, Suriye’de siyasi bir süreci zorlama yönünde birleşmiş olmasının çok önemli olduğunu ifade ettik.”
Guehenno, Suriye’de terör gruplarına atfedilen ”üçüncü güç” tanımlamasına ilişkin olarak neler söyleyebileceğinin sorulması üzerine ise, bu tür sivil savaş riski olan durumlarda, bu durumdan yararlanmak isteyen aktörlerin bulunduğunu belirterek bu konuda yeterli ve detaylı bilgiye sahip olmadığını, ama bu tür grupların faaliyetlerinin gelişmesi halinde bunun Suriye için felaket sonuçları olacağını ve BM için de ciddi tehlike arz edeceğini belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment