Biden COP26’da konuştu, Trump adına özür diledi

Biden COP26’da konuştu, Trump adına özür diledi

26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) konuşan ABD Başkanı Joe Biden,  Donald Trump yönetiminin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi sebebiyle özür diledi. Konferansa 120’ye yakın liderin katılması bekleniyor. Dünyada en çok sera gazı üreten ülke olan Çin’in lideri Şi Jinping, zirveye katılmıyor.

Biden, İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen COP26 kapsamındaki “Eylem ve Dayanışma” başlıklı oturumda konuştu. Göreve başlar başlamaz Paris İklim Anlaşması’na geri döndüğünü belirten Biden, “Bence özür dilememeliyim ama yine de geçmiş yönetim döneminde ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi nedeniyle özür dilerim” ifadesini kullandı. Ocak 2017’de ABD Başkanlığı görevine gelen Donald Trump, görevindeki ilk yılında Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurmuş ve süreç resmi olarak Kasım 2020’de tamamlanmıştı.Biden ise göreve geldiği 20 Ocak’ta anlaşmaya geri dönülmesi için bir kararname imzalamıştı.

‘İklim değişikliği ile mücadele ekonomiler için ‘inanılmaz fırsatlar’ sunuyor’

Joe Biden, konferansta yaptığı konuşmada, “İklim değişikliği ile mücadele ahlâki bir yükümlülük. Ancak aynı zamanda ekonomiler için inanılmaz fırsatlar da sunuyor” dedi.Biden küresel ısınmayla mücadeleyi koşu yarışları ile tanımladı, 2030 yılına kadar ısınmayı 1,5 derecede tutacak bir sprint koşusu yapılması gerektiğini söyledi.

Biden, “Sonrasında ise 2050’ye kadar dönüştürücü nitelikte bir maraton koşusu yapılması gerek” dedi.

ABD Başkanı ülkesinin, 2030 yılına dek, 2005’teki verileri ile kıyaslandığında, sera gazı salımını yüzde 50 ila 52 oranında azaltılmış olacağı öngörüsünü paylaştı.

Biden, yükselen enerji fiyatlarını da örnek vererek, yeşil enerji kaynaklarına yönelmenin, dünya ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.