Rusya, İslam İşbirliği Teşkilatı ile işbirliği anlaşması imzaladı

Rusya, İslam İşbirliği Teşkilatı ile işbirliği anlaşması imzaladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Moskova’da görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile işbirliği çerçeve anlaşması imzaladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi rezidansında yapılan imza töreninde konuşan Lavrov, “Belge tüm alanlarda ilişkilerimizin gelecekte pekiştirilmesi için şeffaf hukuki temel oluşturuyor ve karşılıklı işbirliğimizin önemli bloklarında sürekli yıllık istişareler mekanizmasını öngörüyor. Özellikle kültür, dinler arası ilişkilerin harmonisi hususundaki çabalara, tüm dünya dinlerine ait ahlaki değerlerin korunmasına özen göstermeyi hedefliyoruz. Anlaşma Rusya-İİT işbirliğinin gelecekte verimli şekilde gelişmesine katkı sağlayacak.” dedi.

LAVROV: İİT TERÖRLE MÜCADELEDE GELENEKSEL PARTNERİMİZ

İİT ve Rusya arasında geleneksel partnerlik ilişkilerin devam ettiğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, “İİT terörle mücadele ve dünya ekonomisi çalışmaları dahil uluslar arası konularla ilgili bizim geleneksel partnerimiz.” şeklinde konuştu.

Lavrov, İhsanoğlu’na yaptığı çalışmalardan dolayı Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın “Uluslar Arası İşbirliği Katkılarından Dolayı” madalyasını sunarak onurlandırdı. Rusya Dışişleri Bakanı, “Sayın İhsanoğlu, ilişkilerimizin artırılması için şahsen çok çaba harcadı. O, Rusya’nın teşkilata gözlemci üye almasının temelinde vardı ve tüm alanlarda ilişkilerimizin geliştirilmesi için her türlü katkıyı sağladı. Bu hikmet sahibi, akıllı politikacının, karşılıklı işbirliğimizin gelişmesine yönelik katkısını yüksek değerlendiriyoruz.” övgüsünde bulundu.

SURİYE’DE MART AYINDAKİ KİMYASAL SALDIRI TAMA ARAŞTIRILMADI

Ortak basın toplantısında gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Lavrov, Mart ayında Halep kentine yakın alanda kimyasal silahların kullanan suçluları tespit etmeye çalışacaklarını kaydetti. Lavrov, “21 Ağustos olayının tek olmadığına inanıyoruz. Bu olayı BM müfettişi Ole Selstrem’in komisyonunun araştırması lazım. Anladığım kadarıyla onlar bir kaç yeri inceledi, ama eskisi gibi komisyon Mart ayında kimyasal silah kullanıldığı Halep’e yakın alana gitmedi. Şunu anlamaya çalışıyoruz: Tapor tam veya eksik mi olacak? Çünkü misyon her noktaya gidemedi. Misyonun ne rapor edeceğini bekliyoruz. Rusya her şartta Mart olayının suçlularını ortaya çıkarmaya çalışacak. Gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışacağız.” dedi.

TERÖRİSTLERİN DIŞINDAKİLER CENEVRE-2’YE KATILABİLİR

Suriye’de tarafları masaya oturtmaya çalıştıklarını belirten Lavrov, “Şimdi hedef şu olmalı: Fazla zaman kaybetmemek ve Suriye yönetimi ile mantıklı muhalif güçlerini masaya oturtmak lazım. Suriye’de topraklarında hilafeti kurmayı, iktidarı ele geçirmeyi ve sonra bu iktidarı takdirine göre kullanmayı düşünen muhalifleri kastetmiyorum. Ülkesinin kaderini, onun toprak bütünlüğünü, laik kalmasını düşünen, ülkesinde tüm dinlere ve etnik gruplara ait herkesin huzur ve güven içinde yaşamasını düşünen muhalifler söz konusu.” dedi.

Lavrov, Cenevre-2 konferansına silahlı Suriye muhalif güçlerin temsilcilerinin katılabileceğini belirterek, “Eğer bu silahlı muhalif aşırılıkçı ve terör bakışıyla hareket etmiyorsa, bunlar da katılabilir.” mesajı verdi.

İHSANOĞLU’NDAN RUSYA’YA SON ZİYARET

İhsanoğlu, “Bugün biz Rusya Federasyonu ile işbirliği anlaşmasını imzalıyoruz ve bu ilişkilerimizin kurumsallaşması ve siyasi, ekonomik ve politik alanlarda büyümesi anlamına geliyor. 2003 senesinde Sayın Putin’in İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesindeki tarihi ve önsezili işbirliği konuşmasını yaptı ve 2005’de Rusya İİT’ye girdi. Aramızdaki müzakereler her iki taraf için çok verimli ve anlamlıdır. Yarın ekonomik zirve için Kazan’a gidiyoruz ve o da bu görüşmelerimizin bir meyvesi. En önemli konulardaki müzakerelerimizi sürdürüyoruz, tabi Suriye’deki kriz bunların en önde geleni. İİT Genel Sekreteri olarak Rusya’ya bu gelişim son olabilir, ancak buranın halkı, hükümeti ve görevlileriyle yaptığımız köklü dostluklarımız uzun yıllar sürecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kendisine takdim edilen madalyayı dostluğun simgesi olarak gördüğünü kaydeden İhsanoğlu, Rusça olarak “Bolşoye spasiba!” (çok teşekkürler) diyerek karşılık verdi. İhsanoğlu’nun yıl sonunda görev süresi tamamlanıyor.

Güvenlik Konseyi ve BM Kimyasal Silahlar Komitesi Suriye’de yaşanan vahşilikleri çok titiz incelemesi ve sorumluları cezanlandırması gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, “Rusya ve ABD’nin vardığı kimyasal silahları imha kararını ve BM Güvenlik Konseyi Suriye tasarısını selamlıyoruz. İİT olarak Cenevre sürecini tam olarak destekliyoruz ve İİT Suriyede’ki barış insiyatiflerine payımızı eklemeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.