Senato, İran anlaşmasını bu hafta masaya yatıracak

Senato, İran anlaşmasını bu hafta masaya yatıracak

ABD Kongresi’nin bu haftaki gündemi İran olacak. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre, İran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili anlaşmayı masaya yatıracak.

İran’la yapılan anlaşmayı değerlendirecek olan Senato, Beyaz Saray’dan bu ülkeye karşı daha fazla talepte bulunmasını istemesi yolunda bir karara imza atması bekleniyor. Başkan Barack Obama’nın ise Senato’nun bu isteğini geri çevirmesi yönünde bir irade sergileyeceği tahmin ediliyor.

Haziran ayı sonunda İran’ın nükleer çalışmalarıyla ile ilgili varılan anlaşmaya nihai şekli verilecek. Anlaşmadan rahatsızlık duyan Cumhuriyetçi Partililer ile bazı Demokrat seçilmişler anlaşmaya Tahran’ı daha çok köşeye sıkıştıracak bazı maddelerin eklemesini talep ediyor.

SENATO ANLAŞMAYI 30 GÜN SÜRE İLE ASKIYA ALABİLİR

Tahran’a yönelik yaptırımların gevşetilmesini 30 gün süreyle askıya alabilme gücüne sahip Senato’nun Cumhuriyetçi Partili Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, “İran’ın müzakere masasına oturmasını sağlayan en önemli nedenlerden biri yaptırımlardı. Şimdi elimizde bulunan bu imkanı böyle çabucak tüketmemeliyiz. Önce Kongre üyeleri anlaşmayı inceleyip görüşlerini bildirmeli” dedi.

Cumhuriyetçilerin Başkan Obama’ya muhalif tutumundaki katılığı noktasında hemen herkes hem fikir. Cumhuriyetçiler, İran ile P5+1 ülkelerinin (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) varmış olduğu uluslararası anlaşmayı yalnızca Washington ile yapılmış gibi kamuoyuna gösterme çabasında olmakla eleştiriliyor. Anlaşmayı askıya aldırabilmek için Beyaz Saray üzerinde yoğun baskılar yapan Cumhuriyetçiler, bu amaç doğrultusunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu da Kongre’de konuşturmuşlardı.

SENATÖR COTTON: ”İRAN, ULUSAL GÜVENLİĞİMİZE EN BÜYÜK TEHDİT”

Cumhuriyetçiler, anlaşma metnine Tahran hükümetini ‘İsrail’in varolma hakkını tanımaya zorlamak’ gibi madde ya da maddelerin eklenmesini istiyor. Nükleer anlaşmayı raydan çıkarabilecek bu değişiklikleri gündeme getiren Cumhuriyetçilerden Senatör Tom Cotton, “Nükleer silahlara sahip bir İran’dan bahsediyoruz. İran, ulusal güvenliğimize yönelik en büyük tehdittir” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker ve Demokrat Senatör Ben Cardin, itidal çağrısında bulunarak, “Bu son derece önemli bir konu. Kişisel isteklerimizin ötesine geçmeliyiz. Amerikan halkının iyiliği için toplu halde hareket edip başarıya ulaşmalıyız” dedi.

Beyaz Saray ise İran’la varılan anlaşmayı diplomatik bir zafer olarak kamuoyuna sunuyor. Başkan Obama hükümeti Kongre’nin anlaşmayı bozabilecek tutum ve davranışlardan uzak durmasını arzu ediyor. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Nükleer müzakerelerin İran’ın başka konulardaki tavırları nedeniyle duyduğumuz kaygıları gidermesini beklemiyoruz. Ancak İran’ın nükleer silaha sahip olması, İranla aramızdaki başka bazı anlaşmazlıkları gidermeyi daha da zorlaştırır” dedi.

Senato’nun her zaman her konuyu enine boyuna ele alması gerektiğini savunan McConnell, anlaşma için bu kez tasarının hemen onaylanmasını istediğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.