New Jersey Valisi’nin karantina kararına tepkiler devam ediyor

New Jersey Valisi’nin karantina kararına tepkiler devam ediyor

New Jersey (NJ) Valisi Chris Christie’nin Ebola virüsü gerekçesi ile eyalette bazı şüpheli vakaların karantina altına alınması kararına eleştiriler devam ediyor.

Vali Christie’yi eleştirenler kervanına Demokrat Partili Senatör Elizabeth Warren da katıldı. Senatör, Vali’ye seslenerek, kararın siyasi değil bilimsel kriterlere göre alınması gerektiğini söyledi. CBS televizyon kanalının sabah programına katılan Senatör Warren, ‘‘Vali’ye hangi bilim insanları akıl veriyorsa onları kamuoyu önüne çıkarmalı ve bizler de bilmeliyiz ki bu kararların arkasında bilimsel bir neden var. Ancak bu insanları güvenli ortamda tutar, politik kararlar değil.’’ dedi.

NJ Valisi Christie, bazı şüpheli vakalara uygulanan karantinanın ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) prosedürüne uygun olduğunu savunuyor.

Ebola salgınının yeni olmadığını belirten Warren, ‘‘Biz bu salgını uzun yıllardır biliyorduk. Buna karşı aşı geliştirilmesi ve araştırma için bizim yaptığımız girişimi Cumhuriyetçiler kaynak aktarımını engelleyerek mani oldular.’’ dedi.

Bugün insanların hayatlarını tehdit eder hale gelince salgını önlemek için araştırma ve ilaca kaynak aktarımı istendiğini belirten Warren, ‘‘Bunun için insanların ölmesi beklenildi. Şimdi milyonlarca dolar harcıyoruz bu riski ülkemizden uzak tutabilmek için.’’ sözleriyle tepki gösterdi.

Geçtiğimiz cuma, New York ve New Jersey valileri yaptıkları ortak açıklama ile Batı Afrika ülkelerine seyahat edenlerin 21 gün süre ile karantina altına alınacaklarını duyurmuştu. Valilerin aldığı kararların CDC’nin önerilerini aştığı eleştirisi yapılırken, bu yaklaşımın ayrıca salgının yayılmasını önlemek için Batı Afrika ülkelerine gidecek sağlık çalışanlarını da bu kararlarından vazgeçireceğine dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz hafta Sierra Leone’den gelen Hemşire Kaci Hickox, test sonuçlarının negatif çıkmasına rağmen karantina altına alınmıştı. Kendisine yapılan uygulama ve karantina kararını nahkemeye taşıyacağını açıklaması üzerine Hemşire Hickox, dün karantinadan çıkarılmıştı. NJ Valisi Christie, Hickox’un salıverilmesi karantina kararının da kaldırıldığı anlamına gelmediğini bildirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.