Boehner’in başı, parti içindeki aşırı muhafazakarla dertte

Story Highlights

  • Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi Cumhuriyetçi Meclis Başkanı John Boehner'i zor günler bekliyor.
  • Yeniden meclis başkanlığına aday olacağını açıklayan Boehner, partisindeki aşırı muhafazakarların oylarını da almak zorunda.

Boehner’in başı, parti içindeki aşırı muhafazakarla dertte

Kasım ayında yapılacak ara seçimler sonrası yeniden meclis başkanı seçilebilmek için partisi içindeki dengeleri gözetmek zorunda kalacak olan John Boehner’i zor günler bekliyor. Temsilciler Meclisi’ndeki aşırı muhafazakar Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Glenn Grothman, Meclis Başkanı’nın kaçak göçmen yasa tasarısını onaylaması durumunda bunun “Amerika’yı batıracağını” ileri sürdü.

Ara seçimler öncesi eyaletlerde yapılan parti içi ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti içinde Çay Partisi mensuplarının giderek daha fazla güç kazanması, Boehner gibi geleneksel kanattan gelen partilileri zor durumda bırakıyor. Boehner, kasım ayı seçimlerinden sonra bir dönem daha Meclis Başkanlığı için aday olacağını açıklamıştı.

Siyasi uzmanlar Boehner’in makamını koruyabilmesi için Grothman gibi aşırı muhafazakarların taleplerini yerine getirmesi gerektiği görüşünde. Çay Partililer, Boehner’le özellikle vergilerin harcanma usulü ile ülkenin güney batı sınırında kaçak göçmenlere karşı alınan güvenlik tedbirleri konusunda ters düşüyor.

Cumhuriyetçi Parti içinde en çetin mücadelenin önümüzdeki mart ayında yapılacak olan ülkenin borçlanma limitinin artırılması oylamasında yaşanacağı ifade edilirken, siyasi uzmanlar özellikle yeni bir finans krizi ve ülkenin kredi notunun olumsuz etkilenmesi gibi tehlikelerin kapıda olduğu görüşünde.

ABD Meclisi’nde 234 Cumhuriyetçi Partili milletvekili var. Yalnızca 17 milletvekilinin partinin isteğinin aksine Demokrat Parti’ye destek vermesi durumunda güç dengesi değişiyor. Amerikan Üniversitesi öğretim görevlisi James Thurber, kasım ayında Boehner’in 218 vekilin oyunu alamaması durumunda seçilemeyeceğini hatırlattı. Thurber aynı zamanda meclisteki aşırı muhafazakarların tutumu nedeniyle Obama hükümetinin ulaşım, göçmen, borçlanma limiti gibi konularda Kongre’den olur almasının daha da zorlaşacağını söyledi. Thurber, “Partilerdeki kutuplaşma nedeniyle kimse artık ortada durarak oy kullanmama gibi bir pozisyon alamıyor” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.