Virginia’daki ‘beyazların üstünlüğü’ gösterisinde bir ölü

Virginia’daki ‘beyazların üstünlüğü’ gösterisinde bir ölü

Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde bir sürücünün, beyazların üstünlüğünü savunan grubu protesto edenlerin üzerine arabasını sürmesi sonucu bir kişi öldü.

Charlottesville kentinde dün akşamdan beri beyaz ırkın üstünlüğünün savunanların gösterileri var.

Dün akşam meşalelerle yürüyen göstericiler, bugün de ‘Sağı Birleştirin’ protestosu için kent sokaklarındaydı.

Dün ve bugün de beyazların üstünlüğünü savunanlarla karşı gruplar arasında arbede yaşandı. Olaylar sonra Virginia Valisi bölgesel olağanüstü hal ilan etti, sağcı grupların düzenlediği gösteri izinsiz ilan edilerek, göstericilerden protestolarına son verilmesi istendi.

Bu açıklamalar sonrası, özel bir araç sürücüsü, aracını hızla sokakta yürüyen ve sağcı göstericileri protesto eden karşıt grubun üzerine sürdü. Olayda bir kişi yaşamını yitirdi. Hastane yetkilileri de 19 kişinin yaralandığını belirtti.

Yetkililer aracın sürücüsünün yakalandığını açıkladı ancak kimliği hakkında bilgi vermedi.

New Jersey’de basına konuşan Başkan Trump, ‘pek çok tarafın sergilediği nefret, bağnazlık ve şiddeti’ kınadığını söyledi. Kentte yasal düzenin yeniden sağlanması çağrısı yapan Trump, ‘hiçbir vatandaşımız güvenlikleri hakkında korku duymamalı’ dedi.

Bir grup beyaz ırkın üstünlüğüne inanan gösterici, Cuma gecesi Virginia Üniversitesi kampüsünde ellerinde meşalelerle yürüyüş düzenlemişti. ‘Bugün düzenlenen gösteride de yine karşıt gruplar arasında çatışmalar yaşandı, Virginia Valisi olağanüstü hal ilan etti.

Başkan Trump da son yaşanan olaylar öncesi Twitter’dan yazdığı mesajda, Charlottesville kentinde çıkan olayları kınadı.

‘Nefret karşısında birlikte olmalı ve nefreti kınamalıyız’ diyen Trump, bu tarz şiddet olaylarının Amerika’da yeri olmadığını da belirtti.

Cuma gecesi yapılan yürüyüşe katılanlarla, karşıt protesto yapan göstericiler arasında da küçük bir arbede yaşanmış, polis en az bir kişi tutuklamıştı.

Bugünkü ‘Sağı Birleştirin’ isimli protesto, Amerikan İç Savaşı sırasında, köleliği savunan güney eyaletlerinin komutanı olan General Robert E. Lee’nin kampüste bulunan heykelinin kaldırılması planına karşı.

Virginia Valisi Terry McAuliffe, Cuma gecesi beyaz ırkın üstünlüğü yanlısı göstericilerle karşıt protestocular arasında yaşanabilecek olaylara karşı Ulusal Muhafız Birlikleri’ni alarm durumuna geçirdiğini de belirtmişti.

Photo: Twitter / Rema‏ @HappyLoserSalad

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.