New Jersey valilik seçiminde cevaptan çok soru var

New Jersey valilik seçiminde cevaptan çok soru var

Türkiye’den Montclair’e göç etmiş olan Ahmet İdil geçimini kitap  satarak kazanıyor.

İşi sayesinde eşi ve üç çocuğuna baktığını belirten İdil, her iş sahibi gibi kazancının ekonomideki istikrar bağlı olduğunun farkında. İdil, “En basit tanımla iyi bir ekonominin anlamı ailemin iyi yaşaması” diyerek durumu özetliyor.

Yakında yapılacak olan New Jersey Vali seçimleri öncesi İdil hangi adayın ekonomiyi iyi bir hale getireceği konusunda kararsız. Valilik seçiminde Cumhuriyetçi Parti adına Kim Guadagno, Demokrat Parti adına ise Phlip Murphy yarışıyor.

İki aday da artık seçmen gözünde pek sevilmeyen Vali Chris Christie’nin koltuğunu almak için uğraşıyor.

İdil seçimin özellikle göçmen toplumu açısından önemini, “Başkanlık seçimlerinin aksine valilik seçimleri direk bizi yani bölgesel alanları etkiliyor” sözleriyle ifade ediyor.

Ancak onun tüm şüphelerine karşın şu ana kadar iki aday da göçmen iş sahiplerine hitaben bir konuşma yapmış değil. Oysa Census’un verilerine göre New Jersey’nin beşte biri göçmen ve göçmen iş sahipleri yılda ekonomiye 40 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor.

İdil Demokrat Parti’ye kayıtlı bir seçmen olmasına karşın politikalarını çok da iyi bilmediği iki adaya da oy vermeye açık olduğunu söylüyor.

“Murphy’nin ekonomist olduğunu biliyorum ancak politikaları hakkında bilgim yok” diyen Ahmet İdil aynı şekilde Guadagno hakkında da fazla bilgi sahibi değil.

Ahmet İdil, “Demokrat ya da Cumhuriyetçi tanımadığım adaya oy vereceğimi sanmıyorum” demesine karşın Cumhuriyetçi Parti’nin göçmen karşıtı söylemleri onda endişeye neden oluyor ve Guadagno’ya çekimser yaklaşıyor. Bu konudaki görüşlerini de şöyle açıklıyor, “Cumhuriyetçilere karşı ön yargılı değilim ancak göçmen karşıtı bir vali istemiyorum. Vali Chris Christie’de böyle bir sorun görmemiştim.”

İdil ailesi Montclair’de yaşıyor. Ahmet İdil barınma, yiyecek ve suyun maliyetinin giderek yükseldiğini açıklayarak, hangi adayın bu gider fiyatlarını düşüreceğini bilmek istediğini belirtiyor.

İdil ailesinin seçimlerde ekonomi dışında önem verdiği bir diğer konu ise eğitim. Ahmet ve eşi Elif İdil’in 7, 13 ve 15 yaşında 3 çocuğu bulunuyor.

Evlerine yakın bir anaokulunda müdürlük yapan Elif İdil, “Adayların eğitim ile ilgili çok konuşmadıklarının farkındayım. Bu konuda ne yapacaklarını açıklamıyorlar” diyerek başka bir şüpheyi ortaya koyuyor.

Elif İdil ABD’ye göç ettikten sonra okula giderek İngilizcesini geliştirmiş ve eğitim konusunda master yapmış. Eğitim alanında 15 yıldır çalışan biri olarak her yeni gelen valinin eğitim politikasını değiştirdiğine şahit olmuş.

“Başkanlık seçimleri tartışması sırasında Vali Christie ‘ortak temel’ olarak adlandırılan tartışmalı New Jersey eğitim standartlarından kurtulacağımız sözünü vermişti. Ancak sözler her zaman unutulmak içindir” diyen Elif İdil’e göre Guadagno’nun kazanması halinde ‘ortak temel’ bir süre daha devam edecek” sözlerinin ardından Elif İdil bir eğitimci olarak eğitim sisteminde gelecek yıllarda gelişme görmek istediğini belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.