Müslüman göçmen New Jersey’de Cumhuriyetçi adaya oy verecek

Müslüman göçmen New Jersey’de Cumhuriyetçi adaya oy verecek

New Jersey’in Woodland şehrinde yaşayan ve yıllardır Demokrat Parti’ye oy veren 47 yaşındaki Levent Koç, bu yılki valilik seçimlerinde Cumhuriyetçi adayı destekleyebileceğini söyledi.

ABD Başkanlık seçimlerinde eski Başkan Barack Obama ve yine son seçimlerde Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’a oy veren  Koç, 2009’daki valilik seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Chris Christie’ye karşı Demokrat Jon Corzine’ı desteklemişti. Ekonomi alanında Doktora yapan Levent Koç, Kasım ayında yapılacak valilik seçimlerinde, her zamanın aksine, bu yılki  Cumhuriyetçi adayı tanıdığını ve ona sıcak baktığını belirtti.

levent kocTürkiye’den ABD’ye göçmen olarak gelen Koç, Washington’un göçmen karşıtlığına rağmen, valilik seçimlerinde Cumhuriyetçi adaya oy verebilir. Koç, bu değişikliğin Kim Guadagno ile yıllar önce tanışması ile başladığını belirtti.

Kim Guadagno’nın bir kadın siyasetçi olarak başarılı olabileceğini belirten Koç ‘Kadın ve anne olan birinin vali olması New Jersey için avantaj olabilir’ dedi. Biri erkek ikisi kız olmak üzere 3 çocuk sahibi olan Koç, Guadagno’nun ‘insanlarla iyi iletişim kurabildiğini’ savunuyor.

Guadagno’nun yargı camiasından geldiğini hatırlatan Türk-Amerikan toplum üyesi, New Jersey’nin ‘belası’ olan yolsuzluklarla da mücadele edebileceğini belirtiyor. Cumhuriyetçi adayın, New Jersey Başsavcı Yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Koç ‘New Jersey’de yolsuzluk kritik bir öneme sahip ve bunun çözülmesi gerekiyor. Bu konularda tecrübeli olan vali adayı, bunları avantaja çevirebilir’ diye konuştu.

Guadagno, 7 Kasım’da yapılacak seçimlerde Demokrat Parti adayı, bankacı ve ABD’nin Almanya eski Büyükelçisi Phil Murphy’e karşı yarışacak.

2004’te çekilişten kazandığı Green Card ile ABD’ye ailesi ile taşınan Koç, 2012’de ailece Amerikan vatandaşı oldu. Geldiği günden beri New Jersey ve New York’taki Türk toplumunda aktif olarak bulunan Koç, şu anda akademisyenleri yönledirmek amacıyla kurulan North East Turkish-American (NETA) Derneği’nin direktörlüğünü yapıyor.

ABD’nin son nüfus sayım bilgilerine göre New Jersey’de 20 bin, New York’ta ise 25 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Koç, Türk-Amerikan toplumunun ABD’deki siyasi gelişmeleri yakından takip etmeye çalıştığını belirtti.

Koç sürpriz bir şekilde Müslüman karşıtlığı ile bilinen Trump ve Cumhuriyetçi Parti yöneticilerine rağmen, valilik seçiminde Guadagno’yu tercih ediyor.

New Jersey Valisi Chris Christie’nin  ‘halktan kabul görme’ oranı yüzde 15’lere düştü. Aynı partiden aday olan Guadagno bile Christie’nin kendisini desteklemesini istemiyor.

Koç için yaşadığı eyaletin refahı, herhangi bir partiye bağlı olmaktan daha ağır basıyor. Koç, gönülsüz olsada Christie’ye saygı duyuyor.

Koç, “Türk- Amerikan üyesi olarak, otokratik olmadıkları ve yolsuzluğa karışmadıkları sürece kamu çalışanlarına saygı duyuyorum. Sert davranışlarına rağmen, Vali Christie’nin başarısız olduğunu söyleyemem” diye konuştu.

Koç, Christie’nin New Jersey Başsavcısı iken, yönetimin Müslüman toplumuna saygılı olduğunu ve farklı toplumların gerekliliğine inanan bir idarenin olduğunu hatırlattı.

Levent Koç’un eşi Rukiye Koç, Amerika’da farklı toplumlarla bir araya geldiğini ve herkesin birbirine saygı göstermesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Barış Adacıkları Enstitüsü (PII)’de gönüllü olarak görev yapan Rukiye Koç, “PII etkinlikleri çerçevesinde Amerikalılarla bir araya geliyorum. Müslümanlara karşı bazı ön yargılar olabilir ama dinler arası diyalog programları ile üstesinden gelinebileceğini” ifade etti. Koç ailesi, Beyaz Saray’ın Müslümanlara getirilen yasaklara ve ABD’nin Paris İklim anlaşmasından geri çekilmesini ise eleştiriyor.

Koç, “Biliyorum, birçok Amerikalı bu konularda Trump’a karşı. Ama ABD Anayasası, Trump’a en büyük engel. Ayrıca Meksika’ya duvar örülmesinin de bir çözüm olmadığına inanıyorum” diye sözlerini sürdüryor.

Türk aile, New Jersey genelinde bazı pozitif değişiklilerin olmasını ümit ediyor.

Levent Koç, “Eyalet kanunları, federal kanunlar gibi önemlidir. Bunlar direk yaşadığımız yerleri etkiliyor. Bütün Türk-Amerikan toplumunun ve oy kullanabilen göçmenlerin oy kullanması gerektiğini belirtti. Toplumlarının sesi olarak oy kullanma hakları vardır” şeklinde görüşlerini ifade etti.

 

This story was produced as part of the Voting Block collaborative project in New Jersey, funded by the Geraldine R. Dodge Foundation.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.