Work and Travel deneyiminiz kabusa dönmesin

Work and Travel deneyiminiz kabusa dönmesin

Farklı ülkelerin üniversite öğrencilerine yaz aylarında Amerika’da çalışarak İngilizcelerini geliştirme imkanı sağlayan Work and Travel (Çalış ve Gez) programına Türk öğrencilerin ilgisi azalıyor.

Amerikan hükümeti tarafından sunulan uluslararası bir kültürel değişim programı olarak bilenen Work and Travel’a yapılan başvuruların yıldan yıla azaldığı ifade edildi.

Kısa bir süre öncesine kadar pek çok gencin hayalini süsleyen program, kimi öğrenciler için iş yerinde ya da konakladıkları mekanlarda yaşadıkları sorunlar nedeniyle adeta kabusa dönüyor. Yıllık ortalama 125 bin öğrenci bu program kapsamında Amerika’ya gelirken, 2012 yılında Türkiye’den bu kapsamda programa dahil olan öğrenci sayısı 7 bin.

Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre 2009 yılında 11 bin, 2010’da 9 bin, 2011’de  7 bin 500, 2012 yılında ise 7 bin öğrenci Work and Travel programı Amerika’ya geldi.

Work and Travel programına dahil olan öğrencilere yardımcı olmak için Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından kurulan danışmanlık masasını arayan öğrenci sayısı oldukça yüksek. Gelen telefonlarda birçok öğrenci iş ve kalacak yer konusunda şikayette bulunuyor.

Work and Travel Masası Direktörü Engin İkiz, son yıllarda yaşanan sorunların öğrenci sayısında azalmaya neden olduğuna dikkat çekti. Şu ana kadar 500’den fazla öğrencinin kendilerini aradığını belirten İkiz, “Work and Travel programı ile buraya gelen öğrenci sayısı düşüyor çünkü öğrencilerin bir çoğu konaklama, ulaşım ve iş bulma konularında sorun yaşıyor. İlgili şirketlerin bu sorunları çözmeye yönelik bir adım atmaması ise daha vahim bir durum. Biz, elimizden geldiğince öğrencilerle ilgilenip problemlerini çözüme kavuşturmak istiyoruz.” diye konuştu.

TADF Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Ayhan Öğmen ise gelen öğrencilerin kendi haklarını bilmediğini bu nedenle sorunların nasıl çözüleceği konusunda herhangi bir fikirlerinin olmadığını söyledi. Avukat Öğmen, gençlerin gönderildikleri şirketler tarafından bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.

Work and Travel kapsamında Amerika’ya gelip de mağdur olduğunu iddia eden Selim Ünal (20), normal şartlarda J1 vizesi ile  gelmeleri gerektiği halde F1 (öğrenci vizesi) ile gelmek zorunda kaldıklarını, bundan dolayı dil kursuna gidip para ödemeye mecbur bırakıldıklarını söyledi. Amerika’ya geldiklerinde kalacak yer konusunda da sıkıntı yaşadığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyaset Bilimi 3. sınıf öğrencisi Ünal, Amerika’da yaşadıkları hiç bir sıkıntının aracı şirket tarafından çözüme kavuşturulmadığından yakındı. Ünal, kendi imkanları ile buldukları bir ailenin evinde kaldıklarını söyledi. Konu ilgili açıklama yapan şirket yetkilisi ise bu programla Amerika’ya giden öğrencilere programın risklerini anlattıklarını ve sorunları çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve kimseyi mağdur etmek istemediklerini ifade ederek, şirketi savundu.

Yine aynı programla Amerika’ya gelip, yaşadığı sıkıntılarından dolayı kısa süre sonra geri dönmek zorunda kalan İklim Okyanus ise çalışmaları gereken Ocean City şehrinde iş bulamayıp Boston’a gitmek zorunda kaldıklarını ve bir çok konuda sıkıntı yaşadıklarını anlattı. İşyerinin çok iyi imkanlara sahip olduğu zannıyla çalışmaya başlayan 4 kız öğrenciden biri olan Okyanus, hem konakladıkları mekanda hem de çalıştıkları iş yerinde tahmin ettiklerinden çok farklı bir ortam ile karşılaştıklarını ifade etti. Okyanus “Bize anlatılanlarla yaşadıklarımız çok farklı oldu. Bu sorunları şirket yetkililerine ilettiğimiz halde kimse bize yardımcı olmadı. Ben de bu sıkıntılara daha fazla dayanamayıp, yaz sezonunu bitirmeden geri dönmek zorunda kaldım.” şeklinde şikayetini dile getirdi.

Write a comment

1 Comment

  1. one turk September 6, 17:00

    Her sene kac kisi madur oluyor artik bi caresini bulsunlar

Only registered users can comment.