Şıklık mı, sağlık mı?

Şıklık mı, sağlık mı?

Birçok insan ayakkabılarda yalnızca şıklık değil sağlık ve rahatlık da arıyor. Bu yüzden konforun öne çıktığı dünyaca ünlü ayakkabı markalarının Türkiye distribütörü Akman Ayakkabı’nın Genel Müdürü Zeki Akman ile görüştük. Akman, hem sağlıklı ayakkabı konusunda bilgi verdi hem de yeni trendler hakkında…

Yoğun iş hayatı dolayısıyla ayakkabılarda konforun ön plana çıktığı bir gerçek. Ancak kadınların yüksek ve sivri topuklu ayakkabılardan hâlâ vazgeçemediğini  biliyoruz. Yine de son dönemde ayakkabı koleksiyonlarında hiç olmadığı kadar düz tabanlı modeller göze çarpıyor. Babetlerle başlayan bu düz taban furyası artık birkaç cm topuğu olan daha konforlu modellere kayıyor. Dünya markalarının koleksiyonlarında da bu tip modeller, özellikle 2013/14 sonbahar-kış koleksiyonlarında fazlasıyla var. Bu yüzden ayakkabıda şıklığın ve konforun öncüsü olan, 6 ile 65 yaş arası kitleye hitap eden Sperry Top Sider ve Keen markalarının Türkiye distribütörü Akman Ayakkabı’nın Genel Müdürü Zeki Akman ile ayakkabı trendlerini ve sektörün geleceğini konuştuk.

saglikayakkabiiSon dönemde ayakkabı tercihlerinde yaşanan en büyük değişim nedir?

Tüketiciler artık yalnızca estetik görünümü ve şıklığı için ayakkabı satın almıyor, ayak sağlığını korumak ve üstün ayakkabı özellikleriyle ayaklarını da rahat ettirmek istiyor. Bu sebeple tercihlerde, çok fonksiyonlu ve ayak konforunu artırmaya yönelik modeller öncelik kazandı.

Ama kadınlar hâlâ dış görünüşlerine fazlasıyla önem veriyor.

Haklısınız, kadınlar daha çok şıklık ve moda algısı üzerinden tüketime yöneliyor. Ama hem şık hem de konforlu ayakkabılar konusundaki bilinç de giderek artıyor. Yakında konforlu ayakkabıların şık ayakkabılarla başa baş yarışacağını söyleyebilirim. Yine de topuklu giymek isteyen kadınlara tavsiyem, ayaklarına tam oturan, aşırı geniş ya da dar burunlu olmayan modelleri tercih etmeleri.

Aksi halde…

Çok sivri ve yüksek topuklu ayakkabı modelleri, ayaklarda kemik çıkığı problemlerine, ciddi anlamda sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. İç taban desteksiz ayakkabılar da, ayaklarda ağrılar oluşmasına zemin hazırlıyor. Taraklı ayaklara sahip erkekler ise ayaklarından daha büyük ayakkabı numarası tercih ederek ayaklarının yorulmasına neden oluyor ne yazık ki.

Peki, hangi tür ayakkabıları tavsiye ediyorsunuz?

Denize, doğaya ve yelkene olan tutkum, benzer ilgi alanlarına sahip olan Paul Sperry’nin tekne ve yat kullanımı için tasarladığı Sperry TopSider ayakkabılarıyla tanışmamı sağladı. Daha sonra niçin ülkemizde bu tip ayakkabılar olmasın dedim ve hem konforun hem sağlığın öne çıktığı markaları ülkemize getirdim. Bu yüzden rahat etmek ve şık görünmek isteyen kadınlar için iç astarı kürklü loaferları sayesinde ayağın ısısını koruyan, dayanıklı kauçuk tabanıyla adımları rahat ettiren Sperry Top Sider ayakkabılarını önerebilirim. Yine çizmelerimiz yağmura karşı dayanıklı yapısının yanı sıra leopar ve ekose temalarıyla da şık olmak isteyenlerin ihtiyacına cevap veriyor. Keen ayakkabılar ise nefes alan yapısıyla ayakları terden korurken hafif ve sentetik yüzeyiyle adımlara esnek bir hareket kazandırıyor.

Zaten birçok insanın yaşadığı en büyük sorunlardan biri de terleme. Terlemeyle ortaya çıkan mantar oluşumunu engellemek için ayakkabılarda ne tür malzemeler kullanılıyor?

Mantar oluşumunu engellemek için anti-mikrobik, ter nedeniyle oluşan ayak kokusuna karşı da anti-odor özellikli malzemeler kullanılır. Tabii bu noktada çorap da önem taşıyor. Parmak alanı konforlu, topuk bölgesi naylon elyaf kaplı fiber malzemelerin kullanıldığı çoraplar herhangi bir çoraptan 15 kat daha dayanıklı. Yüksek oranda merinos yünü sayesinde de ayakları terden koruyor.

İnsanların en çok uzak durması gereken ayakkabı modeli hangisi?

Müşteriler ayak sağlıkları için; sivri ve yüksek topuklu, ayağı sıkan veya büyük gelen, iç taban desteksiz ayakkabı modellerinden kesinlikle uzak durmalı.

Moda renkler sneaker’larla buluşacak

Berlin’de her yıl, iki kere düzenlenen Bread&Butter Fuarı’nı düzenli olarak takip ediyoruz. Bu fuarda ayakkabı modasını da yakından ilgilendiren tekstil ve ayakkabı trendlerini görebiliyoruz. Buradan edindiğim bilgi ve gözlemimle söyleyebilirim ki, 2014/15 ayakkabı modası, trend ve moda renklerin sneaker ayakkabılarla buluşmasına sahne olacak. Beyaz, siyah, kırmızı, lacivert gibi tek renk görmeye alıştığımız bez ayakkabıları parlak deriler, leopar baskılar, lame, dore gibi detaylar zenginleştirecek, yağmur çizmelerinde de çok renklilik hakim olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.