Sigarada olmayan zehir yok!

Sigarada olmayan zehir yok!

Dr. Köksal Hamzaoğlu, sigarada nikotin, karbonmonoksit ve katran gibi zararla maddelerin yanı sıra, böcek ilacından tuvalet temizleyicisine kadar birçok zehirli maddenin bulunduğunu belirtti.

Dr .Hamzaoğlu, günümüzde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinin başında tütün ve tütün mamulleri geldiğine dikkat çekti ve “Sigara 4 binin üstünde zararlı maddeler içermektedir. Bu maddelerin en bilinenleri ve zararlı olanları nikotin, karbonmonoksit ve katrandır. Ayrıca böcek ilacından tuvalet temizleyicisine kadar birçok zehirli madde sigaranın içinde yer almaktadır.” dedi.

Tütün ve tütün mamullerinin bağımlılık yapıcı etkisinin, esrar ve eroin gibi maddelere oranla 8 kat daha fazla olduğu unutulmaması gerektiğinin altını çizen Hamzaoğlu, “Sigaraya bağlı hastalıklar arasında; kanser (dudak, gırtlak, mide, akciğer, rahim, idrar torbası gibi bir çok organda), akciğer hastalıkları (nefes darlığı, astım, KOAH vb.), mide ülseri, erken menopoz, düşük doğum ağırlıklı ve zeka geriliği ile doğan bebekler (gebeliğinde sigara içen annelerde), koku alma duyusunda azalma, kalp hastalıkları, beyin hücrelerinin ölmesi sonucu erken bunama gibi bir çok hastalık var. Sigaraya bağlı gerçekleşen ölümler önlenebilir.” ifadelerini kullandı.

Sigaranın sadece içene değil, içen kişinin çevresindekilere de zarar verdiğini anlatan Hamzaoğlu, bunları da şöyle sıraladı: “Sara içilen bir evde; çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta, bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta, ani bebek ölümü riski 2,5 kat artmakta, bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta, çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta, çocuklarda erken yaşlarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmakta ve eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.