‘Selçuklu Mutfağı’na dünya birinciliği

‘Selçuklu Mutfağı’na dünya birinciliği

Dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook Awards’a katılan Muhammed Ömür Akkor’un ‘Selçuklu Mutfağı’ adlı eseri, birincilik ödülüne layık görüldü.
    

Akkor, yaptığı açıklamada, ‘Yemek kitapları Nobel’i’ olarak da nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışmasına, kendi yazdığı Selçuklu Mutfağı ve Osmanlı’dan Günümüze Yumurtalı Tarifler kitaplarıyla katıldığını söyledi. Selçuklu Mutfağı kitabının, ilk olarak, birçok kitaba verilen Gourmand Cookbook Awards 2012 Best Culinary History Book (En İyi Mutfak Tarihi Kitabı) ödülüne layık görüldüğünü dile getiren Akkor, şöyle konuştu:
    
”178 ülkeden yaklaşık 12 bin kitabın katıldığı yarışmada kitabım alanında en iyiler arasına da girmeyi başardı. 5 eserle finale kalan kitabım, Amerika, Fransa, Meksika ve İspanya’dan katılanları geride bırakarak, dünyanın en iyi yemek tarihi kitabı oldu. Türkiye’ye dünya birinciliğini getirdiğim için çok mutluyum.”
    
Akkor, ödülünü, Paris Kitap Fuarı’nın düzenlendiği Louvre Müzesi’nde yaklaşık bin 250 seçkin davetlinin katıldığı gala gecesinde aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
    
”Kitabımda sadece yemek tariflerine yer vermedim. Selçuklulara ait bir dönem kitabı yazdım. Selçuklu çini koleksiyonu ve Selçuklu minyatürlerine de yer verdim. 1236 ve 2010 yıllarında yaşamış iki aşçının hikayesinin bulunduğu eser, bu özelliğiyle de diğer yemek kitaplarından ayrılıyor. Bu ödül, beni çok heyecanlandırdı. Binlerce yemek kitabı yayınlanmasına karşın yemek tarihi konusunda aldığım bu ödülle, Türk kültürünün ne denli önemli olduğunu ve bunun dünyada yankı bulmasının büyük önem taşıdığını gösterdik.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.