Yeni doğan bebeğe verilen hurma, enfeksiyonu önlüyor

Yeni doğan bebeğe verilen hurma, enfeksiyonu önlüyor

Yeni doğan bebeğin ağzına anne sütünden önce ilk olarak yumuşatılmış hurma sürülmesi (tahnik), bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor. Uzmanlara göre bebeğin enerji ihtiyacını da karşılayan tahnik, diyabetli annelerin bebeklerinde oluşabilecek beyin hasarını da engelliyor.

Peygamber Efendimiz’in (sas) uygulayıp tavsiye ettiği yeni doğan bebeğin damağına anne sütünden önce; hurma, şeker, bal, üzüm gibi tatlı bir gıdanın sürülmesi ve damağın iyice ovuşturulması işlemi tahnik olarak biliniyor. Tahnik, bebeğin ihtiyacı olan enerjiyi en kısa sürede almasını ve organlarında depolanmasını sağlıyor. Yazıda, hurmada olan minerallerin anne sütünün eksiklerini tamamlayarak bebeği enfeksiyonlardan koruyan bir savunma mekanizması oluşturduğu belirtiliyor. Diyabetli annelerin bebeklerinde ise tahnik uygulanması beyin hasarını ve diğer muhtemel zararları engelliyor.

Efendimiz (sas), yeni doğan çocuğun midesine anne sütünden önce ilk gıda olarak hurmanın girmesini tavsiye ediyor. Allah Resulü bu yöntemi kendi torunlarına tatbik ettiği gibi bütün Müslüman çocuklara yapılmasını da öneriyor. Hazret-i Âişe (ra) Validemiz tahnik ile ilgili şunları naklediyor: “Yeni doğan çocuklar Resulullah’a (sas) getirilirdi. O da onlara mübarek olmaları için dua eder ve ağzında yumuşattığı hurmanın suyunu çocuğun ağzına sıkardı.” Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Arslan Mayda da anne sütündeki şekerin (laktoz) birkaç saat sonra kana geçmesine karşılık hurmada bulunan glikoz ve sakkarozun 10-15 dakika gibi kısa bir sürede kana geçtiğini belirterek, “Bebeğe ilk 10-15 dakikada kan şekerini yükseltecek hurmayı bir kereye mahsus tercih etmek, bebeğin hayatî organlarının enerji ihtiyacını karşılaması bakımından da oldukça makul ve uygun.” ifadelerini kullanıyor. “Peygamber Efendimiz’in (sas) hurmayı sütten önce tercih etmesi çok hikmetlidir. Bebeğe önce tahnik usulüyle hurma, sonra da anne sütü verildiğinde bebek için gerekli 20 aminoasitten 18’i temin edilmiş olur. Anne sütünde ve hurmada bulunmayan glutamin, tirosin ve asparagin aminoasitleri ise bebeğin vücudunda diğer aminoasitlerden sentezlenir. Bunun yanında yenidoğanın ağız florası, ilk bir haftada oluşmadığından, bebek ağzı enfeksiyona açıktır. Hurma suyunun şeker konsantrasyonu bakımından yüksek olması, ayrıca fenolik asitlerden dokuzunun birden bulunması, bakterilerin üremesine mâni olur.” diyen uzman, tahnik işleminin enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtiyor. Mayda’ya göre yenidoğan bebeğe hurmayla tahnik uygulanacaksa, hurmayı çiğneyip bulamaç hâlinde vermek veya sıvı hâle getirdikten sonra damla damla vermek en uygunu. Bu, çürük ve kirli dişi olmayan, bademcik iltihabı ve ağız hastalıkları bulunmayan birinin gıdayı temiz ağzıyla iyice çiğnemesinden veya bulaşıcı hastalık yönünden risk almamak için dışarıda steril olarak yumuşatmasından sonra yapılmalı. Bu iş için zemzem de kullanılabileceğini aktaran Mayda, yutma refleksi gelişmemiş bebeğe, çiğnenmiş hurmayı katı şekilde veya bol suyla vermenin riskli olacağını kaydediyor. Tercih edilen tahnik metodu ise damağı ıslatacak miktarda damlatma veya damağa sürme şeklinde. Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla da tahnik yapılabiliyor ancak, kuru hurmayla tahnik yapmak Peygamber Efendimiz’in (sas) sünneti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.