Yara tedavisinde bal kimyasal ilaçlardan daha etkili

Yara tedavisinde bal kimyasal ilaçlardan daha etkili

Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerden yola çıkan bilim insanları, balın yara, yanık ve mikrobik rahatsızlıkları tedavi ettiğini ortaya çıkardı. Malezya’da kronik yarası olan 102 hasta ile yapılan bal sargısı uygulamasıyla balın, kimyasal ilaçlara oranla daha iyi sonuç verdiği gözlemlendi.

Küresel Doktorlar Malatya Derneği’nin Malatya’da düzenlediği ‘Tıbb-ı Nebevi’de bal’ konulu konferansta Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Balın antibakteriyel özelliği ile birçok hastalığa iyi geldiğini anlatan Prof. Bekdemir, şu bilgileri veriyor: “Ağır enfeksiyon nedeniyle kronik yaraların iyileşmesi zordur. Bal öncelikle enfeksiyonlu yaradaki tüm bakterileri birkaç gün içerisinde öldürerek yarayı steril hale getiriyor. Daha sonra ölü hücrelerin ve mikrobiyel artıkların temizlenmesini sağlar. Sonrasında, hücre gelişimi için gerekli tüm mikro besinleri (vitaminler, mineraller, aminoasitler) içeren bal, yeni hücre oluşumunu teşvik edebilir. Bunların yanında bal, yeni kan damarlarının oluşumunu ve doku yenilenmesini destekler.”

Malezya’daki Malaya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ülser ile kronik yarası olan 102 hasta üzerinde denendiğini kaydeden Bekdemir, bal pansumanının iyileştirici etkisinin ilk kez ortaya konulduğunu ifade etti. 4 haftalık deney süresince yaraların ballı su ile temizlendiğini, bal sürülerek sarıldığını aktaran Bekdemir, hastaların çoğunluğunun 3 hafta sonunda taburcu edildiğini vurguladı.

65 YAŞINDAKİ HASTAYA YAPILAN UYGULAMA OLUMLU

Canik Başarı Üniversitesi’nde Türki-ye’de ilk kez Bal Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını belirten Bekdemir, bu merkezde de Malezya’daki araştırmanın benzeri bir karşılaştırma yöntemiyle balın yaraları iyileştirici etkisini araştırdıklarını ve gayet başarılı sonuçlar elde ettiklerini açıkladı. 65 yaşındaki iki hastanın yaralarına bal ve normal kimyasal ilaçlarla sargı uyguladıklarını aktaran Bekdemir, bal ile yapılan tedavinin olumlu sonuç verdiğini bildirdi.

Türkiye’nin 80 bin tonla dünyanın ikinci büyük bal üreticisi olmasına karşın yeterli çalışma olmadığını vurgulayan Prof. Bekdemir, kurdukları merkezde 1988’den beri bal ile ilgili çalışmalar yapan Prof. Dr. Kamaruddin Mohd Yusoff’un görev yaptığını anlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.