Susuzluk, böbreğinizden etmesin

Susuzluk, böbreğinizden etmesin

Yaz aylarında sıvı kaybı daha fazla oluyor. Buna bir de yetersiz sıvı alımı eklenince böbrek taşı oluşumu hızlanıyor. Peki Ramazan’da sıvı tüketimi nasıl dengelenmeli?

Bebeklikten bu yana içmemize rağmen, düzenli ve yeterli miktarda su alımı birçok insanın zorlandığı bir alışkanlık. Buna bir de yaz sıcağı ve terlemeyle gelen sıvı kaybı eklenince ciddi problemlere yol açabiliyor. Böbrek taşı da bunlardan biri. Böbreklerde biriken sert madeni maddelerin zamanla birleşip oluşturduğu taşlar idrar akışını engelleyerek hayati tehlikeye sebebiyet verebiliyor.

Emsey Hospital’dan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sarp Korcan Keskin “Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalden yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur. Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşını meydana getirir.” diyor. Yetersiz su tüketimi ve buna bağlı yoğun idrar içeriği böbrek taşı oluşum riskini artırıyor. Böbrek taşlarının belirtileri hayli değişken. Bazı taşların böbrek içinde hareketsiz olarak kalması ve özellikle idrar akışını engellememesi durumunda yıllarca hiçbir belirti vermeyebileceğini söylüyor Op. Dr. Sarp Korcan Keskin. Ancak bazı taşların hareket ederek idrar kanalına düşmesi ve idrar akışını engellemesi durumunda herkesin korkulu rüyası şiddetli böbrek ağrısı (renal kolik) ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında böbrek taşlarına bağlı olarak idrarda kanama, idrar yapamama, idrarda yanma, bulantı gibi belirtiler verebiliyor.

Böbrek taşı oluşumunda tüketilen su miktarı ve özellikle ter yoluyla atılan su miktarının dengesi çok önemli. Sıcak aylarda özellikle taş hastalığının arttığı biliniyor. Bunun en önemli nedeni sıcak havada vücudun fazla miktarda su kaybetmesi. “Böbrek taşlarının bir kısmı; özellikle 3 milimetreden küçük olan taşlar kendiliğinden idrarla atılabiliyor. Buna taş düşürme deniyor.” diyen Keskin’e göre, taş düşüren herkesin daha büyük taşlar ve diğer metabolik sorunlar yönünden araştırılması şart. Bu nedenle hayatında bir kez bile taş düşüren herkesin mutlaka bir üroloji uzmanına başvurması gerekiyor. Böbrek taşına yol açabilen pek çok hastalık var. Yani normal miktarda sıvı tüketip dengeli beslenseniz de taş oluşma ihtimali var. Böbrek taşlarının tedavisinde günümüzde pek çok teknik kullanılıyor. Bunlar taşın yerleşimi, büyüklüğü, sertliği gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. ESWL (ses dalgası ile taş kırma), açık ameliyatlar, URS (kanal taşları için endoskopik tedavi), peruktan nefrolitotomi (kısmen endoskopik böbrek taşı cerrahisi) bunların başlıcaları. Ayrıca flexible URS (böbrek taşı endoskopik lazer tedavisi) en konforlu tedaviyi sunması nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

RAMAZANDA SU TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle uzun süren susuzluk ve ısıyla oluşan su kaybı yüzünden sıvı alımının önemi bir kat daha artıyor. Her gün ortalama bir erişkinin 2 litre ve üzerinde su içmesi öneriliyor. Ancak durum Ramazan ayında daha farklı. Çünkü bir seferde fazla miktarda alınan su düzenli sıvı alımı kadar faydalı değil. Emilen miktar ve dolayısıyla böbrekten atılan miktarı daha az oluyor. Bu nedenle iftardan sonra en az 2 litre sıvının mümkün olan en geniş aralıkla alınması gerekiyor.  Sahurda da en az 1 litre su tüketilmesi şart.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.