Sürekli aç olmanızın nedenleri

Sürekli aç olmanızın nedenleri

İştahınızı niçin bastıramadığınızı bulun, çünkü aşırı açlık sizi fiziksel ve ruhsal sorunlara sahip olmanıza neden olur.

İşte her zaman aç olmanızın nedenleri:

Vücudunuz susuz kalmış olabilir: Vücudunuz susuz kaldığında bu durum açlıkla maskelenebilir. Bu zihin karışıklığı beynin açlık ve susuzluğu düzenleyen bölümü olan hipotalamusta oluşuyor. Kendinizi aç hissediyorsanız ve gün boyunca az su içtiyseniz bir bardak su için ve 15-20 dakika bekleyin. Açlığınızın yatıştığını göreceksiniz.

Rahat bir uyku uyuyamıyorsunuz: Gece uykunuzu alamadığınızda açlıkla bağlantılı iki hormon midenizi harekete geçirmeye başlar. Az uyku iştahınızı harekete geçiren ghrelin hormonu seviyesini artırırken, tokluk hissi veren leptin hormonu seviyesi de azalır. Ayrıca ciddi yorgunluk hissedersiniz, aç olmasanız bile şekerli karbonhidratlara karşı iştahınız tetiklenir.

Nişastalı karbonhidratları çok yemişsiniz: Kurabiye yaptığınızda bir tane yedikten sonra canınız bir tane daha, bir tane daha ister, tüm tabağı bitirene kadar durmakta zorlanırsınız. Çünkü beyin nişastalı karbonhidratları çok sever. Bu şekilde davranmamak için basit karbonhidratlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

Stresli olabilirsiniz: İşyerinde ya da evde baskı altında olduğunuzda sürekli canınız bir şeyler atıştırmak ister. Stresli olunca vücudunuz adrenalin ve kortizol isimli stres hormonu salgılar. Bunların artışı da iştahınızı tetikler. Stres açlık hissetmenize neden olan beyindeki serotonin kimyasalının seviyesini azaltır.

Daha fazla proteine ihtiyacınız vardır: Tabağınızda daha fazla yağsız protein ve sağlıklı yağ olursa kendinizi uzun süre tok hissedersiniz. Günde en az 46 gram protein yemelisiniz. Yoğurt, yumurta, yağsız et ve tam tahıllar iyi bir protein kaynağıdır.

Yeterince yağ yemiyor olabilirsiniz: Protein gibi doymamış yağlar da açlık duygunuzla bağlantılıdır. Yemekten sonra memnuniyet hissediyorsanız açlığınızı bastırmışsınızdır ve tekrar acıkana kadar bir şey yemezsiniz. Beslenmenize yağ, kabuklu kuruyemiş, çekirdek ve avokado gibi çeşitli yollarla daha fazla beyin dostu yağ ekleyin.

Öğün atlıyorsunuz: Öğün atladığınızda özellikle kahvaltı yapmadığınızda mideniz uzun süre boş kalır ve açlık hormonunuz iştahınızı şaha kaldırır. Bu nedenle öğünleriniz arasında 4-5 saatten fazla zaman olmasın. Kahvaltı yapamıyorsanız, uyandıktan sonraki 1saat içinde yoğurt, elma dilimleri, süt gibi bir şeyler yiyip için.

Hızlı yemek yiyorsunuz: Alel acele yemek yediğinizde mideniz dolsa da tokluk hissinin oluşması için beyninize yeterli zamanı tanımazsınız. Bu nedenle yemeğe devam edersiniz. Yemeklerinizi yavaş yemeye çalışın, her ısırığın tadını çıkarın.

Bazı ilaçlar iştahınızı etkiliyor olabilir: Sağlık sorunlarınızdan dolayı kullandığınız bazı ilaçlar iştahınızı tetikleyebilir. Bazı antidepresanların iştahı etkilediği biliniyor. Siz de bu tür ilaçlar kullanıyorsanız ve yemekten sonra açlık hissediyorsanız doktorunuza danışın.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.