Spor yapıyorum kalp hastası olmam demeyin!

Spor yapıyorum kalp hastası olmam demeyin!

Her zaman erken belirti vermeyen kalp deliği, çoğunlukla doğuştan gelişebiliyor. Düzenli spor yapanlarda dahi kalp deliği görülebileceğini aktaran uzmanlar, özellikle sigara içen ve fazla kilolu kişilerin mutlaka kalp doktoruna görünmesini öneriyor.

Kalp deliği çocuklarda ise zayıflık ve huzursuzluk olarak kendini gösteriyor.

Gamze Aktaş, düzenli spor yapan ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren 26 yaşında genç bir kadın. Kronik kalp rahatsızlıkları olan anne ve babasını rutin kontrollerine götürürken eşinin, “Spor yapıyorsun, sen de bir sağlık kontrolünden geç!” ısrarı üzerine kendisi için de randevu aldı. Sıradan bir kontrol diye gittiği hastanede çekilen EKO sonucu kalbinde delik olduğunu öğrenerek büyük bir şaşkınlık yaşadı. Daha sonra başka bir hastanede yeniden incelemeye giren Aktaş, burada kalbinde iki delik olduğunu öğrendi. Sonuçları inceleyen doktorlar, yaşının genç ve kadın olması sebebiyle ameliyatın minimal invaziv yöntemiyle yani küçük yaradan olabileceğini anlatıyor.

Genç kadın, bu önemli operasyon için Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu. Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güden’in yaptığı operasyon ile başarılı bir ameliyat geçirdi.

Gamze Aktaş, “Allah benim sağlığım için en hayırlı olanı nasip etmiş bize, bu süreçte bunları düşünüp kendimi iyi hissediyordum. Doktorumun dediğine göre dışarda kalbinin delik olduğundan haberi olmayan onlarca insan varmış. Kalbimdeki delik zararsız olan türdenmiş. O yüzden uzun yıllar herhangi bir belirti vermeyebiliyormuş. Ancak ileriki yaşlarda nefes alamama, tıkanma, güçlükle hareket etme gibi sıkıntılar çıkıyor ve hayat yaşanmaz oluyor” ifadelerini kullandı.

Hiçbir şikâyeti olmasa bile herkesin kontrolden geçmesini tavsiye eden Aktaş, “Bir sorun yaşamamak, bilmediğimiz bir rahatsızlığımız olmadığı anlamına gelmiyor. O nedenle tedbirli olmalıyız, benim başıma gelmez dememeliyiz” diye duygularını paylaştı.

HER BİN DOĞUMDAN 4’ÜNDE KALP DELİĞİ GÖRÜLÜYOR

Herhangi bir ilaç kullanımı veya diyetine dikkat etmemenin kalpte deliğe yol açmadığını aktaran Prof. Dr. Mustafa Güden, “Bebeğin anne karnındayken kalbinde delik olabilir; bu delik zamanla kapanabiliyor. Bazı bebeklerde ise bu delik oradaki dokuların tam gelişmemesine bağlı olarak kapanmıyor. Bu durum kalbin gelişiminin anormal olması veya tamamlanmamasından kaynaklanabilir. Kalp deliği her 1000 doğumdan 4’ünde görülüp çok hafif olandan çok ağır olana kadar değişkenlikler gösterir” diye belirtiyor.

SİGARA İÇENLER VE FAZLA KİLOSU OLANLAR KALP DELİĞİNE DİKKAT!

Prof. Dr. Mustafa Güden, şu öneride bulunuyor: “Hiçbir yakınması olmasa bile, 40 yaş sonrasında özellikle ailesinde erken yaşta kalp ölümleri olanların, 35-55 yaş kuşağında kalp krizi geçirmiş ve/veya by-pass operasyonu-stend takılması hikâyesi bulunanların, kalp sağlığı açısından kontrolü ihmal etmemesi gerekiyor. 40 yaşını geride bırakmış herkesin, bilhassa sigara içen, kilo fazlası olan, stresle boğuşan, ailesinde kalp hastalığı sık görülen, şekeri ve tansiyonu yüksek olanların mutlaka kalp kontrolünden geçmesi gerekiyor. Eğer hastanın bazı yakınmaları veya muayene-ön tetkik bulguları gerektiriyorsa örneğin, eforlu EKG, nükleer kardiyolojik testler, ekokardiyografi, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, koroner anjiyografi gibi özel incelemelerin yapılması gerekebiliyor.”

HUZURSUZLUK VE KİLO ALAMAMA ÇOCUKTA KALP DELİĞİ BELİRTİSİ

Kalp deliğinin çocuklarda morarma şeklinde belirti verilebileceğini aktaran Prof. Güden, “Çocuğun emerken çabuk yorulması, çocukta huzursuzluk, kilo alamama, gelişme geriliği şeklindedir. Tabii bu ailenin anlayabileceği tarafıdır. Diğer yönüyle de hastanın bu şikayet-leri olduğunda, çocuk doğduğundaki ilk muayenede doktorlar bu tanıyı koyuyorlar. Ekokardiyografi ile en net tanıyı koymak mümkündür.” ifadelerini kullanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.