Sizin bebeğiniz de kolik mi?

Sizin bebeğiniz de kolik mi?

Doç. Dr. Ahmet Demir, koliğin (bebeklerin şiddetli karın ağrıları nedeniyle yakınmaları) yeni doğan bebeklerde en sık rastlanan sağlık problemlerinin başında geldiğini söyledi. Demir, “Kesin nedeni tam olarak saptanamayan koliğin, en önemli belirtisinin bebeklerin gün içerisinde saatlerce ağlaması.” dedi.

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Demir yeni doğan bebekte kolik ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Ahmet Demir, “Kolik, kesin nedeni bilinmemekle birlikte bebeğin sinir ve bağırsak sisteminin tam olgunlaşmaması ya da gelişmekte olmasından kaynaklanabilir. Ayrıca annenin sigara içmesi, yaşının ileri oluşu ve ilk bebek olma durumu diğer risk faktörleri arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

3 ayın altındaki bir bebekte adeta durdurulamayan ağlama krizlerinin günde en az üç saat sürebileceğini dile getiren Demir, “Bu tablo, haftada üç gün ve ayda üç haftaya yayılmaktadır. Genelde bu bebekler, akşam saatlerinde ve hemen hemen aynı saatlerde ağlarlar. Ağlama sırasında yüzleri kızarır, karınları belirgin olarak şiştir ve bacaklarını karınlarına doğru çekerler. Bazen kendilerini arkaya doğru atar gibi bazen ellerini yumruk yaparak bazen de bacaklarını tekme atar gibi hareketler yaparak ağlayabilirler.” dedi.

Koliğin genelde 4. aya doğru düzeldiğini ve tedavisi içinse birçok alternatif bulunduğunu dile getiren Dr. Demir, tedavi seçeneklerinin ana başlıklarını şöyle anlattı:

* Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin diyetinin düzenlenmesi.

* Mama ile beslenen bebeklerde uygun mamaların seçilmesi.

* İlaç tedavisi (gerekmedikçe kullanılmamalı veya endikasyon iyi konulmalı).

* Probiyotikler (Faydalı bazı bakterilerin kullanılmasıdır).

* Bitki özleri.

* Kayropraktik tedavi ve masaj.

‘TANIYI DOKTOR KOYMALI’

Kolik rahatsızlığında tanının konulmasında doktorları adres gösteren Demir, “Kolik tarzında ağlama krizleri olan bebekler, en az bir kez doktor muayenesinden geçmeli ve başka bir hastalık nedeni ile ağlamadıkları kanıtlanmalıdır. Bazen tek bir doktorun dediğiyle yetinmeyen aileler, bebeklerini hastane hastane gezdirmekte ve bu süreç bebeği daha çok yıpratmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bebeğin ağlama krizine girdiği sırada yapılması gerekenler:

* Mümkün olduğunca sakin olun, gerilmeyin.

* Güler yüzle bebekle göz teması kurmaya çalışın.

* Bebeğinizi bağrınıza basarak karnını ısıtın. Bunu ütü ile ısıtılmış bez ya da ısıtma pedleri ile de yapabilirsiniz.

* Bulunduğunuz odada sakinleştirici müzikler açın.

* Bebek emziği kullanın.

* Rezene ve nane gibi bitki çayları içirmeyi deneyin.

* Su ve süpürge sesi bazı bebeklerin hoşuna gidebilir, unutmayın.

* Son seçenek olarak bebekle birlikte ufak bir araba yolculuğuna çıkın.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.