Sigara, 40 hastalıkla ilişkili

Sigara, 40 hastalıkla ilişkili

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevhiz Gündoğdu, sigaranın her dozunun zararlı olduğunu belirterek, ”Sigara, KOAH ve akciğer kanserinin de içinde olduğu ölüm nedeni olan kırk kadar hastalıkla ilişkilidir.” dedi.

Dr. Gündoğdu, halen dünyada yaklaşık 1 milyar 250 milyon insanın sigara içtiğini, önümüzdeki yüzyılda yaklaşık 1 milyar insanın sigara nedeniyle beklenenden erken dönemde hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Gündoğdu, “Sigara, yalnız içene değil, aynı ortamda bulunan kişilere de zarar verir. Sigaranın her dozu zararlıdır, yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir.” ifadelerine yer verdi.

Sigaranın, vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerdiğini anımsatan Gündoğdu, “Sigara, KOAH ve akciğer kanserinin de içinde olduğu, ölüm nedeni olan kırk kadar hastalıkla ilişkilidir. Yıllık ölüm riskini hem kadında hem erkekte 2 kat artırır.” diyerek, sigaranın zararlarına dikkati çekti. Sigarayla mücadelede asıl hedefin gençlerin sigaraya başlamasını önlemek olmalısı gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Bununla birlikte sigara içenlerin bırakmasını sağlamak, sigarasız sağlıklı alanlar ve yaşamlar oluşturmak çok önemlidir.” açıklamalarına yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.