Şiddet gören çocuk şiddet uyguluyor

Şiddet gören çocuk şiddet uyguluyor

Psikolog Deniz Erden, ruh sağlığının beden sağlığı kadar önemli olduğunu söyledi.

Psikolog Deniz Erden, şunları dile getirdi: “Eşler ve aile bireyleri arasındaki çoğunlukla ev içerisinde yaşanan şiddet türü aile içi şiddet olarak tanımlanıyor. Aile içi şiddet günümüzde çoğunlukla erkek tarafından kadına yönelik şiddet olarak görülüyor. Ancak aile içindeki şiddete sadece kadınlar değil bir o kadar çocuklar da maruz kalıyor. Erkekler aile içi fiziksel şiddete nadiren maruz kalırken, daha çok eşleri tarafından psikolojik şiddete maruz kalabiliyor.”

“ŞİDDET GÖREN ÇOCUK, BÜYÜYÜNCE ŞİDDET UYGULUYOR”

“Resmi makamlara iletilen aile içi fiziksel ve cinsel şiddeti içeren vaka sayısı her ne kadar çoksa, bir o kadar vaka sayısının bildirilmediği tahmin ediliyor” diyen Erden, şöyle devam etti: “Aile içindeki karşılaşılan psikolojik şiddet, ekonomik şiddet davranışlarının çoğunun dışarıda adı bile anılmıyor. Zaman içerisinde aile içi şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarda birçok psikolojik sıkıntılar ve hastalıklar ortaya çıkıyor. Daha da ilginç olan durum bu şiddetin oluşturduğu sorunlar bir sonraki nesilde de devam ediyor. Pek çok araştırmada şiddetin uygulandığı evlerde büyüyen çocukların yüzde 74’ünün büyüdüklerinde aile bireylerine şiddet uyguladıklarını gözler önüne seriyor.”

Şiddetin çeşitlerini fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şeklinde sıralayan Erden, şunları dile getirdi: “Tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalama, saçını çekme, boğazını sıkma ve sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakma, fiziksel şiddet. Psikolojik şiddet ise bağırmak, korkutmak, küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, ailesi ile görüştürmemek, kıskançlık bahanesiyle devamlı kontrol altında tutmak, sürekli başkaları ile kıyaslamak ve kimlerle görüşeceği konusunda sürekli baskı yapmak psikolojik şiddet kapsamında değerlendiriliyor. Ekonomik şiddet, para vermemek veya kısıtlı para vermek, ailenin tasarrufları gelir giderleri konusunda bilgi vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak veya çalışmasına izin vermemek şeklinde özetleniyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.