Sıcak çarpmasına maruz kalan çocuğa bol sıvı verilmeli

Sıcak çarpmasına maruz kalan çocuğa bol sıvı verilmeli

Yaz aylarında gününün büyük bir bölümünü sokakta geçiren çocukları bekleyen birçok tehlike var. Bunlardan biri de sıcak çarpması. Uzun süre güneş altında kalan ya da sıcak bir ortamda bulunan çocukları sıcak çarpıyor. Çocuklarda halsizlik, fenalık hissi, baygınlık, vücutta sıcak artışı ve nabızda hızlanma ile kendisini gösteren sıcak çarpmasına karşı çocukların sıcak ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Yaşanan sıvı kaybı temin edilerek, vücudun ıslatılmış bezlerle serinletilmesi önemli. Çocukta bilinç kaybı olursa hemen bir doktora götürülmesi şart.

Ayrıca, ebeveynlerin kül tablası içerisinde bıraktığı ya da rastgele sokaklarda atılan sigara izmaritleri de çocuklar için tehlikeli olabiliyor. Küçük yaştaki çocukların sigara izmaritlerini çiğnemelerine bağlı olarak zehirlenmeler meydana geliyor. İzmaritlerin çöpe atılarak, sigara paketleri de ulaşamayacakları yerde tutularak çocukların zehirlenmeleri engellenebilir.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, anne ve babaların yaz aylarında çocukların yaşına göre koruma tedbirleri uygulaması gerektiğini söyledi. Prof. Öztürk, özellikle sıcak çarpması şikayetlerinin yaz aylarında arttığını ifade ederek, güneş altında ve sıcak ortamlarda çocukların uzun süre tutulmamasını istedi. Öztürk; sıcağa maruz kalan çocuklarda aşırı halsizlik ile başlayan fenalık, baygınlık, vücutta sıcak artışı, nabzın hızlanması gibi şikayetlerin arttığını belirtti. Bu durumdaki çocuğun sıcak ortamdan uzaklaştırılıp yaşanan sıvı kaybına karşın bol miktarda sıvı tüketmesini sağlamanın yararlı olacağını belirten Öztürk, şikayetlerin devam etmesi durumunda doktora götürülmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, ayrıca, evlerde kül tablası içerisinde, sokakta ya da bahçede rastgele atılan sigara izmaritlerini, belli bir yaş grubundaki çocukların bilmeyerek ağzına aldığını ifade etti. Çocukların ağızda çiğnedikleri sigara izmaritinin zehirlenmeye neden olduğuna dikkat çeken Prof. Öztürk, kullanılmamış sigaraların çocuklardan mutlaka uzak tutulmasını istedi. Öztürk, bu sigaraları eline geçiren çocukların, mutlaka ağzına götürerek yiyecek gibi çiğneyip yuttuğunu ve ardından mide bulantısı gibi ciddi şikayetlerle hastaneye geldiklerini anlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.