Omega 3, bir çok hastalığı önlüyor

Omega 3, bir çok hastalığı önlüyor

Omega 3’lerin vücuttaki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını engellediği gibi kalp hastalıklarına karşıda koruyucu olduğu belirtildi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, halk arasında “balıkyağı” olarak bilinen omega 3 yağ asitlerinin, insan hayatının anne karnındaki başlangıcından, yaşamının sonuna dek ihtiyaç duyulan hücrelerin en önemli yapı taşları arasında olduğunu söyledi. Hocaoğlu, Omega 3’lerin faydalarını şöyle sıraladı:

KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYOR: Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA, kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor. Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserit seviyesini azaltmaya yardım ediyor. Kanın akışkanlığına destek sağlayarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor. Kalp krizi riskini düşürüyor.

KANSERE KARŞI ETKİLİ: Vücuttaki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını engelliyor. Ayrıca bağışıklık sistemine destek oluyor. Göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser riskinin düşürülmesinde yararlı oluyor.

KANGRENİ ÖNLÜYOR: Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor. Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor.

DİYABETİ GECİKTİRİYOR: İnsülinin işlevini artırıyor, özellikle tip 2 diyabete karşı koruma sağlıyor.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR: Serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor.

MİGRENE İYİ GELİYOR: Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor.

İLTİHABİ HASTALIKLARI ÖNLÜYOR: Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artrit, astım ve alerji gibi inflamasyon (yangı) kaynaklı hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor.

DEPRESYON TEDAVİSİNDE ETKİLİ: Depresyon, bipolar bozukluk vb. birçok psikolojik ve nörolojik hastalığın önlenmesinde ve tedaviye desteğinde önemli yer taşıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GELİŞTİRİYOR: Bağışıklık sistemini güçlendirerek atopik dermatit, besin alerjisi ve astım gibi birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor.

ALZHEİMER HASTALIĞI İÇİN FAYDALI: Balık yağında bulunan EPA ve DHA anahtar bileşenleri, Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlıyor.

HAMİLELER İÇİN FAYDALI: Balık yağında bulunan DHA; fetusun beyin, göz ve sinir sistemi gelişimini destekliyor. Ayrıca erken doğum riskini azaltıyor ve bebeğin boy ve kilosu üzerinde pozitif etki sağlıyor.

BEYNİ GELİŞTİRİYOR: Çocuğun matematik zekasını geliştirerek, okuma, telaffuz ve yazma becerisini artırıyor. Yeterince omega 3 alınmaması ise çocuklarda okuma zorluğu, matematik, telaffuz ve yazma yeteneklerinin az olmasına neden oluyor.

FELÇ RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR: Yapılan araştırmalar haftada 1-2 kez balık yiyenlerde felç riskinin yemeyenlere oranla daha az olduğunu ortaya koyuyor.

KONSANTRASYONU ARTIRIYOR: Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA, beyin hücreleri olan nöronlar arasındaki iletişimi artırarak unutkanlığı azaltıyor, konsantrasyon üzerinde olumlu etkiler gösteriyor.

EKLEM SAĞLIĞINI KORUYOR: Balık yağı içinde bulunan EPA ve DHA bileşenleri antienflamatuar etkiye sahip olup, eklem iltihabını azaltarak eklem ağrılarının giderilmesine yardım ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.