Obezite giderek artıyor, tedavide başarılı değiliz

Obezite giderek artıyor, tedavide başarılı değiliz

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün raporuna göre dünyada obez ve aşırı kiloluların sayısı 2,1 milyar. Amerika, Çin ve Rusya, obezitede ilk sıralarda. Tedavide başarılı olunamadığına dikkat çekilirken artışın sebebi ‘dünyamızın modernleşmesi ve hareketsizlik’.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), obeziteyle ilgili bilgileri paylaştı. 188 ülkede yapılan araştırmaya göre obez ve aşırı kiloluların sayısı 2,1 milyara ulaştı. Bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 30’una denk geldiği belirtilirken hiçbir ülkenin tedavide başarılı olamadığı dile getirildi. Obezitenin en yüksek görüldüğü ülkeler ise Amerika, Çin ve Rusya. Uzmanlar bu artışı, ‘dünyamızın modernleşmesine’ ve ‘fiziksel açıdan hareketsizliğe’ bağlıyor.

Obezite, gelişmiş ülkelerde en yüksek oranlara ulaşıyor. 671 milyon obezin yarısından fazlası ABD, Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika, Mısır, Almanya, Pakistan ve Endonezya’da yaşıyor. ABD’de aşırı kilolu ve obezler nüfusun yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturuyor. İngiltere’de erkeklerin yüzde 67’sinin, kadınların da yüzde 57’sinin obez ya da aşırı kilolu olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre dikkat çeken bir başka detay ise gelişmekte olan ülkelerde obez kadınların sayısının erkeklerden, gelişmiş ülkelerde ise obez erkeklerin sayısının kadınlardan daha fazla olması. 2008’deki küresel durgunluk sebebiyle birçok aileyi gıda harcamalarını kesmiş ve  ucuz, daha az sağlıklı gıdaları tüketmeye zorlamış.  Daha sağlıklı olmak için malî teşvikler veya temel sağlık testlerini artırmak gibi adımların artırılması gerektiği ifade ediliyor. Çocuklara yönelik sağlıksız gıda reklamına ilişkin sıkı kurallar getirilmesi, gıdaların daha iyi etiketlenmesi ve “dikkatle tasarlanmış” gıda ve içecek vergileri gibi politikaların uygulamaya konulması gibi adımların obeziteyle mücadelede etkili olabileceğini aktarılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.